Отидете към основна версия

2 440 16

Анархия и сблъсъци в Гърция

  • гърция-
  • сблъсъци-
  • атина-
  • патра-
  • полиция-
  • анархисти

Полицията използва сълзотворен газ

Снимка: БГНЕС/ EPA

Гръцката полиция използва сълзотворен газ срещу анархисти в Атина и в Патра, които замерваха униформените с бутилки със запалителна смес и камъни, съобщи AFP.

До безредиците се стигна след края на масовите шествия, провеждани ежегодно на този ден в памет на застреляния от полицаи на 6 декември 2008 г. 15-годишен Алексис Григоропулос. В Атина в шествието в памет на младежа, преминало първо от Атинския университет до парламента, са участвали, според организаторите над 10 000 души. Според полицията в шествието в Атина са участвали 4500 души. А за реда са се грижили 3500 полицаи, подкрепени от дронове, водно оръдие и хеликоптер.

Походът протичаше първоначално без инциденти, но след това участниците в него се отправиха от площад "Синтагма" към квартала Екзархия. Там в района на Политехническия институт анархисти започнаха да атакуват силите на реда и се стигна до използване на сълзотворен газ. Един полицай е пострадал, а петдесет души са били задържани.

Заради протестните шествия транспортът из централните атински улици беше преустановен през целия ден вчера и остава парализиран и през нощта. В Солун 2200 души се включиха в подобно протестно шествие. В Патра, където също се стигна до сблъсъци, в шествието участваха 400 души. Там бяха ранени двама полицаи, а 19 души бяха задържани.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 1 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: