Отидете към основна версия

41 346 74

В Афганистан публично екзекутираха жена за изневяра

  • талибани-
  • екзекуция-
  • изневяра

Десет години след свалянето на режима на талибаните в Афганистан, нормите на традиционното ислямско право – шериата, продължават да властват в страната, отбелязват световните медии.

Часове след приключване на донорската среща в Токио, Западът беше шокиран от разпространено в Youtube видео на екзекуция на жена заради извършено от нея прелюбодеяние.

Наказанието е изпълнено в централната провинция Парван пред очите на няколко десетки мъже.

22-годишната Наджиба преди две седмици била призната за виновна, че е избягала от мъжа си с друг.

Публичната екзекуция е ръководена от местен съдия, който след като прочита няколко нарочни сури от Корана, дава позволението на съпруга да убие невярната си жена с автомат.

Скандалното е, че много от присъстващите мъже снимат екзекуцията с мобилните си телефони.

През последните години насилието над жените в Афганистан ескалира. Десетки са случаите на малтретирани и физически измъчвани представителки на нежния пол.

Централната власт в Кабул е слаба и трудно установява контрол над централната власт. От своя страна международните организации на жените притискат президента Хамид Карзай да направи повече, осъзнавайки неговата слабост като политик. Според неофициалната статистика поне една трета от афганистанките са подложени на физическо и психическо насилие.

Закостенялото патриархално общество, опиращо се на племенните традиции, продължава да смята боят за основен двигател и стожер на моралните ценности в семейството.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Талибани нападнаха хотел в Кабул

    Най-малко 13 души са загинали след като талибаните нападнаха хотел край Кабул, отбелязва АП. В продължение на часове те взеха за заложници десе ...
    22.06.2012
    1 193
    0
  • НАТО уби жена и шестте й деца погрешка

    Въздушен удар на НАТО уби жена и шестте й малки деца в източната част на Афганистан. Всички загинали са от едно семейство и са ударени погрешка от ...
    27.05.2012
    2 409
    3
  • САЩ пуска тайно талибани от затвора

    <p style="text-align: justify; "> <span style="text-align: justify; ">Американците тайно освобождават заловени талиба ...
    07.05.2012
    3 773
    3
  • Талибани събират дарения

    Тласкани от безпаричие, талибаните в Афганистан започнаха да събират дарения от мюсюлманския свят, за да продължат съпротивата си. Зовът за помощ б ...
    18.04.2012
    1 188
    0
Новини по държави: