Last news in Fakti

27 Май, 2012 15:07 2 409 3

НАТО уби жена и шестте й деца погрешка

  • нато-
  • афганистан-
  • талибани
НАТО уби жена и шестте й деца погрешка - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въздушен удар на НАТО уби жена и шестте й малки деца в източната част на Афганистан. Всички загинали са от едно семейство и са ударени погрешка от чуждите и афганистанските сили за сигурност в координирана атака, обясни говорителят на провинция Пактия Рохула Самун, цитиран от Ройтерс.

Във въпросната провинция се провеждала акция срещу талибаните и бунтовниците от мрежата „хаяяни”.

От доста време президентът на страната Хамид Карзай протестира срещу ударите с безпилотни самолети, които чуждите военни нанасят на предполагаеми бунтовнически цели. Често жертви техни жертват стават невинни афганистанци, които нямат нищо общо с талибаните. Именно цивилните, попадащи под кръстосания огън на войната, плащат най-високата цена.

Това породи сериозни търкания между президента Карзай и Вашингтон, който предпочита подобен тип бойни акции.

Коалиционните сили разследват събитията и трагичната смърт на семейството. Посочва се още, че главата на семейството е оживял.

Също днес НАТО съобщи, че четирима негови военни са загинали при отделна бомбена атака.

Военният алианс подготвя да се изтегли от страната през 2014 година. От 2015 година Кабул трябва сам да поеме отговорност за сигурността си. НАТО ще остане в Афганистан, но няма да участва в бойни мисии, съобщава RT. Бъдещата роля на Алианса ще е да помага на афганистанските сили за сигурност с обучения и съвети, което значи коренна промяна на сегашната мисия ISAF.

На 2 май президентът Обама подписа заедно с афганистанския си колега Хамид Карзай стратегическо споразумение между двете страни за срок от 10 г. след изтеглянето на войските на НАТО в края на 2014 г. от Афганистан.

Големият въпрос е какво ще прави НАТО след изтеглянето си от Афганистан, където така или иначе не постигна особен успех, отбелязва Ройтерс. Загадката е особено актуална, предвид на кризата в Еврозоната и различните виждания за бъдещето на Алианса. На фона на всеобщото съкращаване на военните разходи много страни изобщо не се чувстват изкушени от външни авантюри. Неслучайно наскоро Белият дом обяви, че ще пренесе вниманието на задграничните си мисии към Азиатско – тихоокеанския регион.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 sodom&gomor

    1 0 Отговор
    Международния съд в Хага сега да поеме случая и да съди еврейските терористи НАТО.

    Коментиран от #2

  • 2 руснака

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "sodom&gomor":

    @1 още малко и ще поискаш ООН да са независими))))
  • 3 adsdas

    0 0 Отговор
    координирана?