9 Юли, 2012 11:30 41 333 74

В Афганистан публично екзекутираха жена за изневяра

  • талибани-
  • екзекуция-
  • изневяра

Десет години след свалянето на режима на талибаните в Афганистан, нормите на традиционното ислямско право – шериата, продължават да властват в страната, отбелязват световните медии.

Часове след приключване на донорската среща в Токио, Западът беше шокиран от разпространено в Youtube видео на екзекуция на жена заради извършено от нея прелюбодеяние.

Наказанието е изпълнено в централната провинция Парван пред очите на няколко десетки мъже.

22-годишната Наджиба преди две седмици била призната за виновна, че е избягала от мъжа си с друг.

Публичната екзекуция е ръководена от местен съдия, който след като прочита няколко нарочни сури от Корана, дава позволението на съпруга да убие невярната си жена с автомат.

Скандалното е, че много от присъстващите мъже снимат екзекуцията с мобилните си телефони.

През последните години насилието над жените в Афганистан ескалира. Десетки са случаите на малтретирани и физически измъчвани представителки на нежния пол.

Централната власт в Кабул е слаба и трудно установява контрол над централната власт. От своя страна международните организации на жените притискат президента Хамид Карзай да направи повече, осъзнавайки неговата слабост като политик. Според неофициалната статистика поне една трета от афганистанките са подложени на физическо и психическо насилие.

Закостенялото патриархално общество, опиращо се на племенните традиции, продължава да смята боят за основен двигател и стожер на моралните ценности в семейството.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1111

    2 0 Отговор
    То се е видяло,че друга оправия няма да има с тези хора,но е време да им пуснат 2-3 атомни бомби и да се свърши всичко,Афганистан,Пакистан,Йемен,Сирия и т.н. всичките тези гнусни твари единствената оправия с тях е по една атомна бомба и тва е!
  • 2 sa6oturboto

    1 0 Отговор
    Варвари.
  • 3 Само ЦСКА

    1 1 Отговор
    И американците ще разпространяват демокрация.
  • 4 Иван Иванов

    1 3 Отговор
    Това да е за урок на всички к..вета!
  • 5 още един гост

    4 0 Отговор
    поредното доказателство, докъде води една измислена религия. да съм толерантен към тия чалми? да съм толерантен към това така наречено вероизповедание? да ги смятам за човешки същества?
    това са боклуци! изметта на света! пълна измет!

    Коментиран от #7

  • 6 дедо стефчо

    3 0 Отговор
    До 1111 - Чадо, подкрепям те за бомбите. След тях спокойно ние, българите, можем да си откачим бушоните, защото сами ще си светим с толкоз уран около нас .....
  • 7 още един гост

    0 1 Отговор

    До коментар #5 от "още един гост":

    абе пич, ако ти е увиснала ................ и затова те зарязват жените, не значи, че трябва да се избиват.

    Коментиран от #8

  • 8 още един гост

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "още един гост":

    коментарът преди малко е насочен към иван иванов.
  • 9 876

    2 0 Отговор
    НЕ ЧЕ ТРЯБВА ДА СЕ ИЗБИВАТ НО К..ВАТА ТРЯБВА ДА ЗНАЕ ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА ПОСТИГА ВСИЧКО С ОНАЯ РАБОТА. КАКТО ПРАВЯТ 90 ПРОЦЕНТА ОТ ЖЕНИТЕ В БГ.

    Коментиран от #14

  • 10 Иисус

    1 0 Отговор
    Тоя от № 5 е за среща с Калашников. Така ли би реагирал спрямо майката на децата му? Изверги! Ето до това води ИСЛЯМЪТ. Колкото и да ме убеждават, че в основата си е мирна религия, щом се допускат такива издевателства, както и ислямските камикадзета - това НЕ Е РЕЛИГИЯ! Засрамете се мохамедани!!!!!
  • 11 Димитър Михайлов

    3 0 Отговор
    За пореден път се убеждавам,че тия бял ден не трябва да видят повече!!! Това са болни мозъци и всеки вижда какви са последствията.....Как може това да е религия и що за глупости са това-кой ти дава право да отнемаш живот??? КОЙ? Тия всички заслужават да ги облегнеш на един олющен дувар и да ги насолиш с тяхното любимо оръжие-АК-47. То се е видяло,че оправия няма да има и трябва външна намеса и да се приключи веднъж за винаги и да се знае че тия са изтрепани до крак и толкова....
  • 12 B.B

    2 1 Отговор
    ISLQMA E BOLEST :) A NIQ BRATQ BULGARI DOPUSKAME ISLQMSKA PARTIQ DPS DA NI E V PARLAMENTA , IDETE V GR. KARDJALI I VISHTE TURCIQ NA JIVO .......
  • 13 Кирил Доспатски

    2 0 Отговор
    До 876! Тая работа с "к..вата, дето постигала всичко с оная си работа" не би се случила, ако нямаше кой да точи лиги по "оная работа на к..вата". В това отношение ние мъжете сме си виновни. Пък сме и стиснати. Като ти се ч.ка чуждо - плати си и толкова. Ама не - хем да ч.каш, хем да ти е безплатно, а после тази дето ти е легнала е виновна.
    не, не е човешко. Ако е избягала от мъжа си понеже я убива от бой? Каквато е причината да е избягала краят винаги е такъв - куршуми или камъни. Това не са обичаи на нормални, цивилизоване хора, а на такива, които са в тежест на човечеството.

    Коментиран от #15

  • 14 comment

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "876":

    Само в процента имаш грешка, не е 90, а е малко над 99.
  • 15 comment

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Кирил Доспатски":

    Уважаеми другарю Доспатски,
    Има една древна мъдрост - докато кучката не си вдигне опашката, кучетата не я закачат. Има и друга мъдрост - покритото мляко, котки не го ядат. Не пиши глупости, излагаш се, или си жена, но пишеш под мъжко име.
  • 16 амме

    2 1 Отговор
    Въобще не ми се ходи в Кърджалито!
  • 17 qqqqqq

    2 0 Отговор
    Като не може да я е..е да се разведе. Тя тази жена от хубаво не му е изневерила. Пък може и да е била изнасилена от друг мъж, то пак се смята за изневяра. Един вид вече е омърсена. Там жените нямат абсолютно никакви права. П....расите са по ценени от жените. Учудващо но е факт.
  • 18 876

    0 3 Отговор
    Аз живея с украинка. Но такова като българката нема.Крайната и цел е единствено и само облагодетелстване.И някаква пословична митичност че била красива пълни измишлиотини.
  • 19 Ф1

    2 0 Отговор
    М...цата им извратенач
  • 20 eu citizen

    2 0 Отговор
    "Централната власт в Кабул е слаба и трудно установява контрол над централната власт"-цитат. Няма никаква власт в Авганистан. не знам къде е и американската демокрация. Не може да сравняваме Авганистан със Сирия която засега е светска държава, каквито бяха Египет, Ирак и Либия преди намесата на Съединените щати с тяхната демокрация.
  • 21 абсурд

    1 0 Отговор
    На тея и Аллах не може да им помогне!
  • 22 Maurice

    2 1 Отговор
    Zeig Hail !!! Свети Адолф Хитлер се е бил заел да оправи света,но руски бл...ве му се изпречили на пътя.За това сега обявявам Русия за виновна за днешния свят в който живеем!!!
  • 23 гигов

    2 0 Отговор
    и след 1000 години няма да се оправят, жалко за свестните хорица които може би живеят сред тях...
  • 24 Маримба

    4 1 Отговор
    Трябва да измислят ракети дето само при произнасянето на думата Аллах да се изстрелват и да намират тоя дето я е произнесъм и да го убиват на място . Тия са е.аси и агресивните животни толкова години еволюция как пък поне някъкво елементарно уважение към правото на живот не можаха да закачат .

    Коментиран от #27

  • 25 Анонимус

    1 2 Отговор
    Ако Хитлер беше жив и ние щяхме да сме под ножа...почети малко и тогава говори!
  • 26 Кирил Тодоров

    2 0 Отговор
    тц тц тц тц тц ... ненормална работа!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Fffff.....

    2 1 Отговор
    ...под чалма акъл не търси....тая псевдорелигия трябва да я забранят, както е забранен расизма например. Иначе ако тоя нещастник дето сигурно пишката му е голяма колкото половин фъстък има право да трепе жени, трябва и аз да имам право да трепя кухи лейки с чалми щото ме дразнят...ама много ме дразнят ! Не искам да ги виждам по улиците на родината ми !
  • 29 Tuhla

    1 3 Отговор
    Vse pak e imalo prisada. Sadiata e re6il taka, a ina4e ...jalko za jenata. Da be6e se rodila drugade moje6e da se 4elastri na volq

    Коментиран от #42

  • 30 Алиосман Реза

    4 1 Отговор
    Тея полухора,трябва да бъдат изтрити веднъж завинаги от лицето на земята.Големите пазители на исляма трябва да направят нещо по въпроса с опитомяването на вярващите,защото не може и не трябва религията ти да те прави убиец...Вярвай си в каквото искаш,но правото на живот се определя само от Господ и нямаме нужда от талибани които се смятат за божества.Целия проблем на човечеството идва от една религия.......терористи,екстремисти,ислямисти и т.н.
  • 31 PlimP

    1 1 Отговор
    тоя ръпон сакат струва ли ми се или не успа д ая уцели от първия път, а познайте що е избягала с друг, или е бил богат, по-верояно е да е имал голямо нещо и да си е вършел работата, като хората :D, а тва че тоя нещастник не може да задържи жена си при него си е изцяло негов проблем, тея глупаци ако ги домакнат в Европата(примерно), цяяяял живот май ше лъскат бастоня :D, щото тук не може да трепе женско с Калашников, ама по-добре да си седят там
  • 32 RIP

    0 0 Отговор
    Доживях да видя ЦС на живо :D смЕрт ;d
  • 33 Кон

    1 0 Отговор
    Примитивни маймуни!!!
  • 34 Кирил Доспатски

    1 1 Отговор
    Е, ето и нещо смислено и умно (коментар 30). Жалко, че видяхме и коментарите на няколко "мъжаги", които цитират народни мъдрости по неподходящ повод. Но им прощавам, понеже явно са "чалми", на които много им се иска жената у дома да не е повече от животно, като забравят от чия утроба са се пръкнали да мърсят тоя свят. Явно обаче не им стиска да идат да живеят там, в Афганистан, където ще могат да си показват "мъжествеността". Не им стиска, понеже ще трябва и да не пият и да се молят по пет пъти на ден, а това не им изнася.
    Боже спаси ни от такива псевдочовеци ...
    И последно, пиша от името на мъж и съм мъж, като това не значи, че не трябва да уважавам наравно с мъжете и другия пол на тази планета.
  • 35 Ники Николов

    1 2 Отговор
    те вече са в европа и ако бъдещето на БГ са цига..те ,то бъдещето на европа са арабите ,негрите и в германия-турците, така че след 50 години 6ериата ще управлява и германия
  • 36 трошача

    2 1 Отговор
    НА ТИЯ ТАМ С РЯЗАНИТЕ КАРАБИНИ БИХ ИМ РЕЗНАЛ И ТОПКИТЕ ТА ДА НЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ И САМО ДА ТЕЖАТ НА ЗЕМЯТА !
  • 37 123

    0 0 Отговор
    бой и..ние и сръбска музика
  • 38 Отпадък

    0 0 Отговор
    Отрепките на обществото оставени да правят каквото си поискат !!!
  • 39 бай Шиле

    2 0 Отговор
    На ви сега арабска пролет - навсякъде, където си свалиха диктаторите, властта вземат Мюсюлмански братя, които одобряват такива убийства. Ама на заблудените европейски толерасти не им е ясно, че ако стъпят в Афганистан, ще ги застрелят веднага такива като тоя идиот. Ама иначе плюят по американците, които все пак се опитаха да очовечат малко тези диваци.
  • 40 заебал

    2 1 Отговор
    тов арабски свят трябва да бъде заличен от лицето на земята те още живеят по дърветата...... от два метра не може да уцели с калашник сигурно и да смята неможе...... чете цял живот корана и си мисли че съществува.....жалка история...жената му виновна че той неможе да е....
  • 41 аааааааа

    6 0 Отговор
    Според мен трябва да се забранят всички религии и да се изповядват само нравствени и морални учения от сорта не кради не убивай и такива а на въпроса от къде произлизаме трябва да се обяснява никой не знае , на тея им се промива мозъка че алах им разрешава и е въпрос на чест да го направи.

    Коментиран от #65

  • 42 опосум

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Tuhla":

    Ако можехме да избираме къде да се родим всеки щеше да иска да се роди на най-хубавото място.... но уви. Как може така да приказваш, никой няма това право на избор...
  • 43 опосум

    0 0 Отговор
    ...не може да има такива хора като тоя глу*ак да приказват така...
  • 44 hhohohho

    1 0 Отговор
    Пак да ходи да се е.. :)
  • 45 gost

    1 0 Отговор
    Браво ааааа#41! Единствения нормален коментар по статията.
  • 46 Разпутин

    2 0 Отговор
    Закона си е закон е...ш и после мреш.
  • 47 кик

    1 0 Отговор
    аз да бех на инкасо щасливеца направо там заминавам както виждате не ма ни интерпол ни нищо и нека ме намерят , дори ще обявя награда на боко ако ме фане в афганистан
  • 48 Стоян

    0 0 Отговор
    Трябва да има същото наказание за глупави коментари и просташки изказвания...
  • 49 кръстоноцеца

    0 0 Отговор
    Според мен трябва белите да се отделим в Европа и Америка с огромни стени с кули с картечари и всичко останало да прави квот си знай и да мрат като кучета, тва араби ,негри, латинота, азиатци и тем подобни.
  • 50 европеец

    1 0 Отговор
    б....и малоумните хора как само застреляха горката жена....просто нямам думи да опиша колко съм възмутен
  • 51 кик

    0 0 Отговор
    нали искате закони?ето ви закони в действие
  • 52 кик

    0 0 Отговор
    църкате другаде кво било а тука немало закони е ето ви закон в афганистан в действие
  • 53 националиста

    1 0 Отговор
    Затова при тях законите се спазват и много рядко се погазват а тука? По улиците проситутки сутениори малклетни си предлагат телата ? не подкрепям този мародерствен акт но можеше в България законите да бъдат поне малко по строги спрямо пияни проситуцията и други порочни приштявки?

    Коментиран от #70

  • 54 веско

    1 1 Отговор
    диви мръсни к....даци.Американците трябва да избият,да им е.... м.....та както и на всички ш...ни религии.Всеки човек може да се ч.ка с когото иска,а на тия простотии с брака и обвързването им теглете една м..на!!!
  • 55 g.t.

    0 0 Отговор
    тия неща са си нормални за там изглежда :( гледал съм доста такива клипове .
  • 56 атеист

    3 0 Отговор
    Ето ви какво е ИСЛЯМ.
    Не е Афганистан. Това е Ислям и неуки хора (животни).
    Такива закони (ислямски) има във всяка ислямска държава.
    Имало е и в България .... някога. И ако сега няма такива тъпотии е единствено защото имахме АТЕИЗЪМ.
    А той (атеизмът) води до наука, образование и напредък.
  • 57 Адолф Хитлер

    0 3 Отговор
    Ей Атеиста вземи се скрий някъде,че ще те бият!Едно време в България е имало един хан който е режел ръце.Той неук ли е бил?Ако не го е правил тогава сега сигурно нямаше да има България.Понякога за да се вкарат нещата в пътя трябва да се държат нещата здраво в ръце.
  • 58 good job mate

    1 0 Отговор
    Terrorist win! :D
  • 59 ЧикиРики

    1 0 Отговор
    Всяка религия води до извращения. Неграмотноста се докосва до свръхестественото, за нормалните в днешно време бог е изграден от четириядрен лаптоп с терабайти памет!
  • 60 8ацц

    2 0 Отговор
    при нас жени няма да останат ако така се деиства .

  • 61 das

    1 0 Отговор
    гадни мрьсни смрьдливи м....ли смьрт за тия
  • 62 Християнин

    1 0 Отговор
    Талибаните са една част от населението на Авганистан и действията им са нечовешки но смятам че тези репортажи се лансират умишлено от западните ционистки медии с цел да настроят западното общество срещу всички мюсюлмани за да получат подкрепа за агресивната политика на Израел в региона.
  • 63 GADA

    0 1 Отговор
    TIQ ZAKONI TRQBVA DA SE PRILAGAT NA XORA ZARADI KOITO STRADAT MN DRUGI XORA KATO POLITICITE V BG I ZADKULISNITE KOITO SA IZVILI RUCETE NA NARODA I SE GAVRQT S NEGO AMA ZA EDNA IZNEVQRA E PRESILENO PO LO6OTO E 4E TIQ JIVOTNI DORI NE OSUZNAVAT CENATA NA JIVOTA ! DA GI MA4KAT S TANKOVE DOKATO IM DOIDE AKULA ;(:(:( MRUSNI CIGANI
  • 64 живко найденов

    0 0 Отговор
    ...безмълвен ! не за друго, а защото чувствам искрен гняв към неграмотни промити мозъци ! ако има господ ,независимо как го наричаме- ТОВА ПОКАЗВА САМО КОЛКО СМЕ ДАЛЕЧЕ ОТ НЕГО НИЕ ЧОВЕЦИТЕ ! ИНАЧЕ СВЕТА В АФГАНИСТАН СЪЩЕСТВУВА ПО СЪЩАТА ПРИЧИНА ,КАКВАТО И НАШИЯ ! ГЕТОТО ВИНАГИ Е СВЪРЗАНО С ГРАДА !МАЙ ХОРАТА СМЕ СЕ НАДЦЕНИЛИ ЩОМ СМЕ СПОСОБНИ НА ТОВА - МАРУДЕРСКО ОТНЕМАНЕ НА ЖИВОТ ,БЕЗ БИТКА !
  • 65 четящ

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "аааааааа":

    ти незнаеш колко си прав, съвсем скоро оон ще забрани религиите. обаче много малко след това ще стане много ''интересно''
  • 66 Пламен

    2 0 Отговор
    Смърт за изневеряващите жени.
  • 67 проповедника

    0 1 Отговор
    Една от Божийте заповеди е не прелюбодействай,но чак убийство по този начин е жестоко. Господ Исус Христос прости на блудницата която беше извършила прелюбодейство и не позволи на обществото да я убие с камани като и каза: Иди си с мир и не съгрешавай вече! Така че сексът извън брака омърсява и двамата и осквернява Божият Дух,който е положен във човека. Бог прощава но не иска човек да осквернява Неговият Дух,който е положил в нас човеците. Това е тайната на прелюбодейството. Божието Слово казва че не сме свои си,и че нямаме право да скверним телата си със извън брачен секс. Колкото и да не ни харесва,това е Божия заповед. Представете си ужасите от безразборния секс!

    Коментиран от #71, #73

  • 68 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 69 hah

    0 0 Отговор
    само Хитлер е щял да ги оправи
  • 70 Кирил

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "националиста":

    Националиста на теб какво ти пречат проститутките и сутенъорите? Като вземете да пишете подобни тривиални изказвания чак сте ми смешни. Айде помисли малко и ми кажи какво толко ти пречат проститутките? Убиват ли някой? Не, даже напротив - задоволяват хората, които не могат да си намерят жена по нормалния път. Теб ако не те кефат просто ги подминаваш и тва е. Аз предпочитам да живея в свободна държава с проститутки и сутенъори, отколкото в племе като Авганистан, без никакви права, със забулени жени и неандертални мъже. Един живот живеем и не мога да разбера каква е тая мания у някои хора да го изживяват в сталински ред и дисциплина, вместо в свобода и удоволствия.
  • 71 Кво рече

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "проповедника":

    @ 67 Баце, мноо арно хортуваш, ма да не си бил там като Бог е дал заповедите и изобщо дал ли е наистина?! Мене ми се струва, че цялата работа с религията е за да се даде надежда на хората за един по добър живот някога някъде (отвъдното), че иначе много глави биха паднали в този свят (ГОСПОДарски най-вече)...
    Не се съмнявам в Бог, а в тези които се представят за негови проповедници, благо приказват и на линкълн се возят и т.н...
    Религията и политиката са измислени с една единствена цел - контрол на малцинство над масата. Амин.

    Коментиран от #74

  • 72 мик

    0 0 Отговор
    диваци,и диваци ще си останат,нищо човешко няма в тях,сатанисти.
  • 73 Кво рече

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "проповедника":

    @67 и да питам що като сме по Негов образ и подобие сме създадени полигамни да го е...?!?!
  • 74 ИСТИНАТА

    0 0 Отговор

    До коментар #71 от "Кво рече":

    баце това е самата истина !!!! религията и науката ще погуби човечеството !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Новини по държави: