Last news in Fakti

7 Май, 2012 19:01 3 773 3

САЩ пуска тайно талибани от затвора

  • афганистан-
  • талибани-
  • сащ-
  • хамид карзай
САЩ пуска тайно талибани от затвора - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американците тайно освобождават заловени талибани, за да си осигурят по-добри позиции в мирните преговори, съобщи в. „Вашингтон пост“. Обект на това „стратегическо освобождаване“ са опасни екстремисти от Афганистан, които да послужат като разменни монети. Рискованата програма е насочена към райони, където международните сили трудно успяват да установят контрол.

Талибаните можели да откупят свободата си, обещавайки че ще сдадат оръжие. В противен случай ги чакало още по-голямо наказание. Не е ясно как точно ще се упражнява този контрол и дали усетилите свободата екстремисти няма да бъдат изкушени пак да се впуснат в планиране на кървави атентати.

В статията е цитиран американски източник, според когото тези рискове не са по-големи от дългосрочните ползи на тактиката. А тя е талибаните да бъдат привлечени на масата на мирните преговори в страната, което ще елиминира въоръжената им съпротива.

Наскоро бунтовниците обявиха, че няма да седнат на една маса с американците, които се опитват да играят ролята на посредник между тях и правителството. Талибаните призоваха да се убиват западните окупатори и военни, възмутени от горенето на Корана в град Баграм. Недоволството избухна още повече, когато военен от САЩ разстреля 16 цивилни.

От гледна точка на Вашингтон часовникът неумолимо тиктака до изтегляне на американските военни от Афганистан (2014 година). За САЩ няма да е добре тази военна авантюра да приключи с неуспех.

Иначе в Афганистан недоверието към американците постоянно се покачва, разпалвано от поредицата гафове на техни военни, които гориха Корана, снимаха се с мъртви талибани и т.н. Президентът на ислямската страна Хамид Карзай на няколко пъти остро осъди военната тактика на САЩ да нанася военни удари срещу позиции на бунтовниците, при които загиват много цивилни.

Талибаните бяха на власт от 1996 година до 2001 година. Край на управлението им сложи американската инвазия в страната, провокирана от атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Оттогава останките от военните поделения на талибанските милиции водят спорадична, но кървава съпротива срещу новата власт, приемаща характера на най-различни терористични актове. Бунтовниците не намират смисъл да преговорят и с правителството, което считат за западна марионетка.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цеденевист

    0 0 Отговор
    Ние ги хващаме,те ги пускат.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 йжш2

    0 0 Отговор
    Присьщо за Америкосите--ПОДЛО ЛИЦЕМЕРИЕ__ГРАНИЧЕЩО С ДЕМОКРАТИЧЕСКА ИСТЕРИЯ.........