Last news in Fakti

18 Април, 2012 12:19 1 188 0

Талибани събират дарения

  • талибани-
  • дарения-
  • афганистан
Талибани събират дарения - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тласкани от безпаричие, талибаните в Афганистан започнаха да събират дарения от мюсюлманския свят, за да продължат съпротивата си. Зовът за помощ бе публикуван в ислямиски сайт,  както и информация за гореща телефонна линия и имейли на разположение на „благодетелите“. Съобщението призовава за подкрепа в действията на талибаните, а именно - джихад.

Анализатори коментират, че това е просто част от медийната война, която водят екстремистите. Въпреки целите на кампанията, подобен публичен апел не се случва често, коментира „Дейли телеграф“.

Талибаните бяха на власт от 1996 година до 2001 година. Край на управлението им сложи американската инвазия в страната, провокирана от атентатите срещу Световния търговски център в Ню Йорк.

Оттогава останките от военните поделения на талибанските милиции водят спорадична, но кървава съпротива срещу новата власт, приемака характера на най-различни терористични актове.

„Всички мюсюлмани по света са задължени да се присъединят към джидах с пари и душа“, пише в съобщението. За талибаните свещената война е срещу немюсюлманите, нападащи страната. 

Преди седмици талибаните призоваха афганистанците да рушат чужди военни бази и да убиват западните окупатори. Призивът бе в отговор на скандалното разкритие, че американски военни горили копия на Корана в Баграм. Новината отприщи вълна от протести в цялата страна и изостри анти-американските настроения. „Смърт за Америка“ скандираха недоволните. В Кабул младежи хвърляха камъни по полицията. Има и жертви. 

След това пък американски военни разстреля няколко афганистански цивилни, което още повече настрои народа на страната срещу американските военни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА