Отидете към основна версия

21 907 79

Турция навлезе във въздушното пространство на Гърция

  • турция-
  • гърция-
  • въздушно пространство-
  • нарушение-
  • коледа
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Три турски самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство, съобщава гръцкото издание „Катимерини". Това е станало между 15.34 ч. и 16.23 ч. в навечерието на Коледа над остров Ро в най-източната точка на Гърция близо до турския бряг. По време на нарушението в района се е намирал гръцкият заместник-министърът на отбраната Алкивиадис Стефанис. Турските самолети не са влезли в конфликт с хеликоптера на заместник-министъра.

„Съществуваше неофициален мораториум за подобни нарушения на въздушното пространство по време на коледните празници, но очевидно Турция е решила да не се придържа към него“ се посочва още в материала на „Катимерини".

На 24 декември се е провел телефонен разговор между гръцкия външен министър Никос Дендиас и турския му колега Мевлют Чавушоглу. Не се съобщават подробности относно темите, които двамата са обсъждали.

През последните месеци ставаме свидетели на ръст на напрежението между Турция и Гърция. Това става след като Анкара подписа с международно признатото правителство на Либия споразумение за разграничаване на морските пространства, което оспорва суверенитета на Кипър и Гърция в Източното Средиземноморие.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 27 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: