Отидете към основна версия

5 415 59

Ирак слага край на чуждестранното военно присъствие

  • касем солеймани-
  • ирак
Снимка: EPA

Парламентът на Ирак гласува за прекратяване на чуждестранното военно присъствие в страната, съобщи телевизия Al Arabiya, цитирана от ТАСС.

В приетата на извънредното заседание в неделя на Съвета на представителите депутати "задължиха правителството да сложи край на военното присъствие на международни сили в републиката и да прекрати работата по споразумението за сигурност, сключено по силата на международната антитерористична коалиция".

На 31 декември 2019 г. посланикът на САЩ в Ирак избяга под напора на хиляди протестиращи в Багдад.

В петък, 03 януари 2020 г. от Пентагона съобщиха за ликвидирането в Багдад на командващия силите за специално предназначение на иранския генерал Касем Сюлеймани. Той бе командващ Ислямския революционен гвардейски корпус "Ал Кудс".

От Американското военно министерство заявиха, че ракетният удар, довел до смъртта на Сюлеймани е нанесен по разпореждане на президента Доналд Тръмп. Заедно със Сюлеймани бяха убити и заместник водача на иракското шиитско опълчение Абу Махди ал Мухандис и неговия помощник, които имаха водеща роля в сраженията по освобождение на иракските земи от терористичните групировки на "Ислямска държава".

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 13 гласа.

Свързани новини