Отидете към основна версия

1 275 17

Румънският синод призна новата църква на Украйна

  • църква-
  • румъния-
  • украйна-
  • автокефалия

Ще бъде ли постигнат консенсус в църковните среди?

Снимка: БГНЕС/ EPA

Румънската православна църква смята, че предоставянето на автокефалия на новата православна църква на Украйна, създадена на основата на две неканонични религиозни организации, е законно, съобщи гръцката църковна информационна агенция Romfea, предава украинската редакция на агенция „Интерфакс“.

Съгласно информацията на медията, Синодът на Румънската църква е стигнал до заключението, че „по своята същност е съгласен с предоставянето на автокефалия, но трябва да се постигне консенсус между Вселенската и Московската патриаршия. Поради тази причина Румънската църква реши да изпрати свои делегати на всеправославната среща „по украинския въпрос“ в Аман, която ще се проведе по инициатива на патриарх Теофил от Ерусалим в края на февруари.

„Участието на Румънската църква е оправдано от факта, че всички автокефални църкви са отговорни за общите усилия за запазване на единството и евхаристийното общение, както се изисква от Светото Евангелие“, се казва в изявление на Синода. В същото време Синодът в Букурещ реши, че Румънската църква ще бъде представена в общоправославния събор от своите епископи, а не от патриарх Даниил, предаде агенция "Фокус".

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: