Отидете към основна версия

1 158 2

САЩ с нови санкции срещу Иран

  • иран-
  • санкции-
  • сащ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Конгресът на САЩ одобри новия пакет санкции срещу Иран, предаде АФП.

С оглед на това, че тези дни двете камари съгласуваха текста на документа, работата по който започна още през пролетта, очаква се до края на седмицата законопроектът да бъде гласуван и от Сената. Веднага след това документът ще бъде предаден за подпис на президента на САЩ Барак Обама.

Законопроектът предвижда въвеждането на санкции против компании и частни лица, които сътрудничат с Техеран в областта на добива на уран, продават или дават под наем на Иран петролни танкери и оказват сътрудничество на страната в енергийния, нефтохимическия и газовия сектор, а също и в сферите на транспорта, услугите, технологиите и инфраструктурата.

Пакетът предвижда санкции и за всички, оказващи помощ на Иран за закупуването на оборудване за заглушаване на радио- и телесигнали и снабдяващи Техеран с екипировка и специални средства за разпръсване на демонстрации. 

Междувременно шефът на Пентагона Леон Панета гарантира пред Израел, че Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие.

Панета направи това по време на посещението си в Израел. "Гарантирам ви, че Иран никога няма да създаде атомна бомба", заяви тържествено Панета пред израелския президент Шимон Перес.

Шефът на Пентагона пристигна в Израел след посещение в Египет. Освен с Перес, в Израел Панета ще има разговори с премиера Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната Ехуд Барак.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини