Last news in Fakti

29 Юли, 2012 16:51 1 564 4

Ромни подкрепя удар на Израел срещу Иран

  • мит ромни-
  • иран-
  • ядрена програма-
  • израел-
  • сащ
Ромни подкрепя удар на Израел срещу Иран - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидат – президентът на САЩ Мит Ромни би уважил решение на Израел да използва военна сила, за да спре Иран от сдобиването му с атомна бомба, обяви неговият говорител, цитиран от Ройтерс. Републиканецът би приел подобно едностранно действие на Израел, което мнозина анализатори разглеждат като вероятен сценарий.

Ромни е на посещение в Израел, където има срещи с лидерите на държавата и на палестинската автономия. Изказването му се разминава с държавната позиция до момента, която е за сдържане на военна агресия спрямо Иран и използване на всички дипломатически средства.

Израелски медии пък съобщиха, че съветник на Обама вече е предал на Тел Авив план за нападение над мюсюлманската страна. Новината съобщи в. "Аарец" в разгара на посещението на Ромни, но за момента е официално отричана.

Вчера Вашингтон дори отпусна още 70 млн долара за противоракетния щит на Израел, както и договор за задълбочаване на отношенията в сферата на сигурността.

Тел Авив е най-силно притеснен от тайнствената ядрена програма на Техеран, която официално е разработвана за мирни цели – осигуряване на електричество за населението. Зациклянето на преговорите между Иран и международната общност наскоро доведе до ново опъване на нервите, заплахи и европейско петролно ембарго върху Иран.

Премиерът на страната Бенямин Нетаняху заяви, че „напредък” в сложната ситуация може да има само, когато санкциите са гарнирани със „сериозна военна заплаха”.

Наскоро Иран заплаши да унищожи за минути американските военни бази в Близкия Изток и да нападне Израел, ако бъде подложен на атака. Спекулациите за военна акция срещу опърничавия Техеран утихнаха в последно време, но отново се разпалиха, след като ядрените преговори с международната общност отново забавиха ход.

В отговор на европейското петролно ембарго, Иран заплаши да затвори за танкери ключовия Ормузки проток, през който минава значителна част от световния пренос на петрол.

Ромни е един от най-големите критици на политиката на Вашингтон спрямо Иран, твърдейки че юздите на мюсюлманската страна са изпуснати. „Когато лидерите на Иран отричат Холокоста и твърдят, че ще изтрият израелския народ от картата, само наивните – или по-лошите – ще пуснат това покрай ушите си като упражнение по реторика”, предстои да заяви той тази вечер, след като Ройтерс се сдоби с част от речта му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    1 0 Отговор
    Чичо Сам и Мошето тоя път си намериха майстора. А са започнали, а са им изстинали маратонките.
  • 2 общи интереси

    0 0 Отговор
    Тоя па кво търси там? Съюзници или да му финансират гарантирана победа на изборите, та после той да прати войски в израел, както в Ирак и Афганистан. Златото и петрола свършиха там и ся гледат към Иран, та се чудят как да обяснят на простолюдието своите действия
  • 3 1234

    0 0 Отговор
    Разбирам да е само иран.Но целия регион е срещу чифутите
  • 4 кик

    0 0 Отговор
    унищожете оста на злото сащ, израйл, швейцария ватикана