Last news in Fakti

25 Юли, 2012 10:43 1 635 10

САЩ не търси война с Иран

  • хизбула-
  • иран-
  • сащ-
  • израел-
  • туризъм-
  • бургас-
  • атентат
САЩ не търси война с Иран - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

САЩ не сочат никого с пръст и не търсят война с Иран, но са наясно, че подкрепяната от Иран групировка „Хизбула” стои зад терористични актове на различни места по света. Това заяви пред bTV американският посланик в България Джеймс Уорлик. Дипломатът неколкократно заяви, че САЩ няма да правят необосновани изводи кой е виновен за атентата в Бургас и ще разчитат на фактите, до които се очаква да стигне българското разследване.

Уорлик се присъедини към мнението на българските държавници, като каза, че подобно нещо е било непредотвратимо - както тук, така и в САЩ – извършителят е изглеждал като средностатистически турист и се е смесвал с останалите на летището. Сега на България й предстои да прегледа научените уроци и да си направи изводите, смята дипломатът.

Така, без да заключва генерално и да прави конкретни изводи, дипломатът намекна за „едното наум”, което имат зад Океана.

По думите му никой не иска конфликт с близкоизточната държава, мнение споделяно и от Русия и Китай. Уорлик подчерта, че Иран трябва да се съобразява с международните си ангажименти – признаци, за което, според Уорлик, Техеран давал.

„Трябва да се съобразяваме с правата на гражданите. България има предистория на авторитарен режим, затова демокрацията е чувствителна тема. Мисля, че може да има пълна сигурност, но да се защитават и всички права на гражданите”, заяви посланикът. С тези си думи дипломатът вкара лека нотка на съмнение за свободата на американските граждани за сметка на сигурността. Отказа обаче да посочи конкретно дали САЩ са свободни: „Никой не иска да живее в страна, където полицията е навсякъде. Но в същото време летища, обществени сгради – тези места трябва да бъдат защитени срещу този род тероризъм. Това не е само отговорността на правителството, а и на всеки български гражданин. Ако видите нещо подозрително, то е ваша отговорност да алармирате”.

„Пътна карта за бъдещето на България”

Изявен критик на българската съдебна система, Джеймс Уорлик коментира евродоклада, посочващ правосъдието като слаба страна на правителството, умерено. Той изтъкна и негативите, и позитивите, които Европейската комисия даде на България преди седмица, и заяви, че изводите трябва да се четат като „пътна карта за бъдещето на България”.

Според него основно звено във веригата за напредък в правосъдната система би трябвало да изиграе Висшият съдебен съвет. Давайки съвети какво трябва да подобри ефективността му, посланикът реално обозначи кои аспекти в дейността на Съвета не одобрява – да не се прави избор на висши магистрати в „тъмна стая”, да се избират професионалисти с профил, познат на гражданите, да има достатъчно време между номинациите и конкретния избор.

Цената на електричеството е справедлива

Така посланикът коментира другата актуална тема от последния месец, която скара управляващи и опозиция, и изкара хора на протест. По думите му тя се дължи на желание да се използват модерни технологии и чисто електричество. Уорлик обясни, че американски компании инвестират стотици милиони и когато правителството задлъжнее към тях, трябва да търси механизми да се разплати.

„Както в САЩ, така и в България тази цена е по-висока от харесваната от гражданите, но е такава поради обективни параметри. Важно е диверсификацията – не трябва да сте напълно зависими”, допълни дипломатът, намеквайки, че има какво да каже по спорния въпрос за добива на шистов газ.

За тръгването си от София, по което многократно бе спекулирано, Уорлик заяви, че все още няма дата, но ще я оповести своевременно, когато стане ясна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 gost

    0 0 Отговор
    da si zaminava za amerika da si komandva za kakav se misli toq
  • 2 КАЛЪФ ШИШЕВИЧ

    0 0 Отговор
    НЕ ИСКАМ ДА БЪДА ЗАНИМАВАН СЪС МНЕНИЕТО НА ЕДИН С НЕИЗЯСНЕНО ВЛЕЧЕНИЕ КЪМ МЪЖЕ И ЦИГАНИ!БИЛ СЪМ В АМЕРИКА И СЪМ ПЛАЩАЛ ТОК ТАМ!АМИ НЕ МИ ОТИВАШЕ И ЕДНА ДЕСЕТА ОТ ЗАПЛАТАТА ЗА ТОК!А ТУК ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА!ТАКА ,ЧЕ ТАЗИ .......ДА ЗАМЪЛЧИ!
  • 3 123

    1 0 Отговор
    Имаме си генерал - губернатор - представител на господаритя ни. Иначе сме "демокрация". Има ли още глупаци да вярват на това?
    И "нашите" политици тичат да му ближат ГЗ, нали от него зависи кой ще влезе в списъците на "надеждните политици".

    Войната с Иран не е свършвала от революцията. ЦРУ плаща на арабски терористи, на кюрди, на ирански емигранти, стотици милиони на година да отслабват Иран. Избиването на ирански физици не се ли брои? Разбира се САЩ/Израел терсят война, но не могат да я започнат докато не контролират Сирия и южен Ливан. За това е и атентата в Бургас - да даде повод да се поиска разоръжаване на Хизбула.
  • 4 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Подкрепям напълно 123 . Все едно аз съм го писал.
    Ако по някакви странни причини Иран реши да избива израелски цивилни те няма да са 6 в България а по 600 на удар в Израел.
  • 5 Петър

    0 0 Отговор
    Махай се от България глупаво и смешно човече. Срам за всички българи, че трябва да слушат и да се подчиняват на такива.
  • 6 PAY_UP

    0 0 Отговор
    USA MUST COMPENSATE BULGARIA FOR THE TERROR ACT.
    At least 25 million euros are the short term losses.
    Long term, god knows how much we will lose !

    The free lunch for americans policy IS OVER !!
  • 7 хаха

    0 0 Отговор
    Посланика е предобил български маниери, то в доклада пише ама нали знаете. Тока е нормално висок, но не и за посланик който е пребивавал доста в България. Като ти харесва остани ще ти даваме 320лв заплата а после и 250лв пенсия. Ще играеш голф по цял ден и ще се ръхатясаш я я зарежи тази Америка бечовек виж кво е хубаво тук.
  • 8 до медийните слуги

    0 0 Отговор
    Интересно защо медиите непрекъснато публикуват идиотизмите на Урко?Защото са си едни еничари!САЩ са банкрутирала държава и само търсят разпалване на войни,за да пускат печатницата за нефелните долари.Целта им е да създават хаос и да разрушават всички страни,които биха се осмелили да имат собствена цивилизационна политика.Специално за Урко ако медийните драскачи им е останало и малко чувство за национална гордост трябва да наложат тотален бойкот на опитите за медийни изяви на тексасткият идиот!
  • 9 Петър

    1 0 Отговор
    Aз предлагам да се намери някой НАИСТИНА КАДЪРЕН ПРЕВОДАЧ ТУК, И ДА ПРЕВЕЖДА МНЕНИЯТА НИ ОТ БЪЛГАРСКИ НА АНГЛИЙСКИ !
    Апропо - всички мнения са 100% точни, кратки и ясни, НО АКО НЕ СА ПРЕВЕДЕНИ, КОЙ ЩЕ НАУЧИ ЗА >>>НАШЕТО МНЕНИЕ ?
    М?

    Мненията под всяка една такава статия (засягаща Националния ни суверенитет, достойнство и т.н.) ТРЯБВА ДА БЪДАТ НЕПРЕМЕННО ПРЕВЕЖДАНИ НА АНГЛИЙСКИ !!!

    ИМА ЛИ ЖЕЛАЕЩИ ? КАДЪРНИ ХОРА ТУК, КОИТО ДА СЕ ЗАЕМАТ С ТАЗИ НЕ-ЛЕКА ЗАДАЧА ?
    Казвам не-лека, защото езика ни е цветущ, и в пъти по-просторен за построяване на смислови изречения (особено пък когато опре до Мъдрости и/или Тънки шеги).

    МОЛЯ НАЙ-СЕРИОЗНО, ОНЗИ КОЙТО МОЖЕ - ДА СЕ ЗАЕМЕ !
    КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТЕЗ >>> ДА РАЗБЕРАТ, ДА ПРОЧЕТАТ МНЕНИЕТО НА НАРОДА /ИТЕ !!!

    Коментиран от #10

  • 10 Явор Кръстев

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Петър":

    По принцип подкрепям но също така вярвам че съответните служби четат и превеждат всичко . Но пък те не дават инфото на своите граждани така че си е добра идея . Съжалявам че не зная английски .