Отидете към основна версия

2 556 2

САЩ си чисти токсините от Виетнам

  • агент ориндж-
  • agent orange-
  • виетнам-
  • война-
  • сащ

С 40-годишно закъснение САЩ започнаха акция за почистване на остатъците от токсичния „Агент Ориндж“, използван от армията им по време на Виетнамската война. Тогава опасният хербицид е разпръскван над джунглата, за да окапят листата на дърветата и да разкрият позициите на комунистическите им противници.

По-късно се появяват сигнали, че токсините са засегнали и мирното население, увеличавайки риска от рак и вродени аномалии. Съобщения за масови поражения има и сред американските и австралийски войници. Опасният химикал уврежда детеродните функции на жените,  предизвиква рак и ужасяващи генетични изменения.

Въпросът за обезщетения на засегнатите и унищожената околна среда продължава да е ябълка на раздора между Вашингтон и Ханой. Днес двете страни участват общо в почистването.

В продължение на 10 години американските самолети разпръскват веществото. Според официални данни на армията на САЩ са използвани 57 000 тона от тези подобни хербициди, в които се съдържат около 500 кг диоксин. Според други изчисления килограмите диоксин са около 170. Конфликтът приключва през 1975 година, когато Северен и Южен Виетнам се обединяват под комунистическо управление.

Бившата американска база в Дананг съхранява най-големите запази от токсичните вещества. Милиони галони от тях са товарени на военните самолети, за да попаднат над джунглите на Виетнам, информира „Скай нюз“. Именно от международното летище там започва първата стъпка на почистването, което за първи път официално включва и САЩ, допълва Ройтерс. Мястото не е избрано случайно, тъй като има едни от най-високите нива на концентрация на „Агент Ориндж“. Дананг се намира в централната част на Виетнам и е доста посещават от туристи.

Вашингтон осигурява 41 милиона долара за проекта, който трябва да намали замърсяването на почвата. Това ще стане чрез специален процес на „пречистване“ на висока температура на заразената почва и утайките в нея.

От 2007 година до сега САЩ се отпуснали 60 милиона долара за възстановяване на опустошената околна среда.

Едно от „чудесата“ на Виетнамската война правят именно горските екипи на Северен Виетнам, подкрепян от СССР. Използвайки прикритието на гората, те обезвреждат много от тежките наземни машини на САЩ или ги принуждават, преследвайки ги, да навлязат в тресавища и блата. Горите са използвани и за прикритие на тайни пътища.

Виетнамската война е най-тежкото поражение на външната политика на САЩ по време на Студената война. Намесата на американците е оправдана с т.нар. „ефект на доминото“ - ако Южен Виетнам падне в ръцете на комунистите, то това ще се случи и в близките държави. Броят на жертвите от виетнамска страна надхвърля два милиона души. 

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини