Отидете към основна версия

1 791 10

Ахмадинеджад: Израел е злокачествен тумор

  • махмуд ахмадинеджад-
  • иран-
  • израел-
  • ядрена програма-
  • израел-
  • петрол-
  • атомна бомба
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад окачестви съществуването на държавата Израел като „обида за цялото човечество“, а „ционитският режим“ нарече „злокачествен тумор, който скоро ще бъде отрязан“. Това е една от най-острите атаки на иранския лидер по адрес на Тел Авив. 

Ахмадинеджад изнесе реч в деня Кудс, в който арабските страни декларират солидарност с палестинския народ, предаде „Скай нюз“. Събитието винаги се провежда в рамките на свещения месец Радаман. Иранския президент определи Израел като „корумпирано и провалено, антихуманно малцинство“.

И без това обтегнатите отношения между Израел и Иран се нажежиха още повече след атентата в Бургас, който Тел Авив приписа на Техеран и ливанската организация „Хизбула“.

Докато израелските лидери открито говорят за възможна война с Иран, Ахмадинеджад смята, че конфронтацията с Израел е дълг за защита на достойнството на всички човешки същества. Той е убеден, че новият Близък Изток ще бъде без израелска държава и без американско влияния. След това иранският президент призова Западът да спре да подкрепя ционизма.

Междувременно в някои ирански градове имаше протести срещу Израел. На най-оригиналните от тях дори бяха подготвени ковчези за премиера Бенямин Нетаняху. Последваха възгласи „Смърт за Америка, смърт за Израел“.

Иран е в състояние на „открита война“ с Израел, обяви преди дни израелският президент Шимон Перес, обвинявайки Хизбула и Техеран за атентата на летище "Сарафово". Ядрената програма на Техеран отдавна предизвиква опасения, че прикрива разработка на атомна бомба. Най-заплашени от този сценарий се чувстват именно израелците.

Въпросът със спорната ядрена програма на Техеран продължава да гони призраците на бъдеща война. Западът подозира, че целта на иранската държава е да се сдобие с ядрена бомба, което тя отхвърля с аргумента, че иска да покрие енергийните си нужди. В буксуването на международните преговори западните държави наложиха санкции на Иран, свързани с петролно ембарго, оръжейни доставки и т.н. Последва контразаплаха, че Иран може унищожи за минути американските военни бази в Близкия Изток и да нападне Израел, ако бъде подложен на атака. Спекулира се със затварянето на ключовия за петролни доставки Ормузки проток.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини