Last news in Fakti

11 Август, 2012 15:40 1 880 10

САЩ знаят докъде е стигнал Иран с атомната програма

  • иран-
  • сащ-
  • бомба
САЩ знаят докъде е стигнал Иран с атомната програма - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

 

Говорителят на Белия дом Джей Карни заяви във Вашингтон, че САЩ "има поглед" върху иранската ядрена програма, добавяйки, че САЩ ще бъдат в течение на всеки значим напредък на Техеран към атомно оръжие.

В четвъртък израелският в. „Аарец“ съобщи за таен доклад на американското разузнаване, според което САЩ и Израел са се съгласили, че Иран е извършил значим "тревожен" напредък по пътя към създаване на собствено атомно оръжие.

"Оценките на САЩ и Израел за възможността Иран да се сдобие с ядрено оръжие се сближават", бе заявил от своя страна израелският министър на отбраната Ехуд Барак намеквайки за евентуална въоръжена интервенция срещу иранските ядрени обекти.

Израел, който е единствената официална ядрена сила в региона, смята, че неговото съществуване би било застрашено, ако Техеран разполага с атомна бомба.

От своя страна Иран продължава да отрича, че ядрената му програма има военна насоченост.

Отказвайки да влезе в подробности по отношение на разузнаването, Карни заяви, че Вашингтон и Израел се движат по един път що се отнася до амбициите на Иран и неговата ядрена програма.

"Имаме поглед" върху иранската атомна програма, каза Карни и добави "ще знаем ако Иран постигне значим напредък към ядреното оръжие".

Джей Карни по-късно уточни, че е имал предвид Международната агенция за атомна енергия /МАГАТЕ/. Иран е подписал Договора за неразпространение на ядреното оръжие.

Голям брой експерти свидетелстват, че в ядрената програма на Иран са се внедрили широко разузнавателните служби на Израел и Запада, заподозрени в многобройни саботажи на програмата.

Говорителят потвърди, че има време за дипломатически опции с втвърдяващи се санкции, но и че военната опция остава предвидима.

Коментарът на Карни идва в момент, в който спекулациите за авиационни удари на Израел в Иран присъстват широко в израелската преса.

Посещенията в Израел на високопоставени служители от Военното министерство на САЩ бяха разчетени като опит да се разубеди Израел от такива превантивни удари.  


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кики

    0 0 Отговор
    ала бала

    Ако знаеха нещо, до сега да са го казали на всички докато бомбардират.
  • 2 ЗА ИСТОРИЯТА

    0 0 Отговор
    Каква порнография-на 6 и 9 абгуст в денят на годишнините от взривяването на атомните бомби над Хирошима и Нагазаки през 1945 нямаше никакви изказвания от Вашингтон и защо?Защото тогава е еизвършено престъпление срещу човечеството-убити са 300000 невинни жени,деца и старци.За престъпления срещу човечеството давност няма!Колкото и да вият вашингтонските главорези времето им изтича.И да дрънкат оръжия краят им идва!

    Коментиран от #3, #9

  • 3 друг

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЗА ИСТОРИЯТА":

    като цяло съм съгласен с теб,но какво визираш под "краят им идва"?знам само че ако тази зима остана в БГ моят край ще дойде със сигурност.ужас.трябва спешно да се вазира...
  • 4 ВИП АМГ

    0 0 Отговор
    tia charshafi si plachat za boi
  • 5 3421

    0 0 Отговор
    Те и Ирак имаха ядрено оръжие пък накрая се оказа че нямат нищо.Тази арабска пролет е една постановка с режисьор първа чифутска държава Израел.
  • 6 ЛАИК

    0 0 Отговор
    евреите са виновни за всичко там,те също имат ядрена програма,тях кой ги проверява,

    дали светът ще се събуди някой ден без нито един евреин!

    всички сме роби на тех ей,БЪЛГАРИ САБУДЕТЕ СЕ!!!
  • 7 kkk

    0 0 Отговор
    Къв край на Америка? Кой ще ги гътне? Не съм им голям фен,но Америка е много силна държава. Американците са големи патриоти и ако някой им каже ,че държавата им е застрашена,ще се юрнат.
  • 8 руснака

    0 0 Отговор
    те и за ирак "знаеха" че имат оръжие за массово поражение и какво стана? уж са "против" исползване на химическо оръжие, обаче това не им пречи да използват бял фосфор и напалм срещу цивилни!

    Коментиран от #10

  • 9 до историка

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЗА ИСТОРИЯТА":

    Като се правиш такъв историк и хуманист, защо не отчетеш колко народ изклаха японците в тихоокеанския регион с мераците си за империя и това не е ли престъпление срещу човечеството. Много ти е едностранна и кьорава историята. Ами зверствата на японците при обсадата на Нанкин, където бомбардират болници (белязани с червения кръст) и лагерите на бежанците; колят наред, изнасилват, избиват стотици хиляди (според китайците цифрата е 300 000) мъже, жени, деца и старци. Много лицемерно си загрижен за 300 000 жертви в Япония, а за подобно количество избито от тях в Китай няма значение, щом не е с атомна бомба може. Повече от ясно е какви са ти мераците, но не ги прикривай с хуманната загриженост, че порнографията ти лъщи от километри!
  • 10 до руснака

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "руснака":

    Много яко се връзва името ти със загрижеността цивилни жертви.
    Не знаеш или се правиш, но нищо на тая земя не е взело повече жертви от зверствата комунизма, който плъзна и беше натрапен на света точно от любимата ти държава дето непрекъснато я рекламираш. Те руснаците в собствената си държава изклаха доказано над 20 млн. души, а ти си хукнал да броиш на другите престъпленията. Я ровни в Гугъл да видиш колко избиха с великата си политика и по света! Тия дето гинат в Сирия са заради свещената им база и мераците им за влияние в района. Режим на режим помага!