Отидете към основна версия

3 158 17

Брайвик не е луд, ще лежи 21 г. в затвор (обновена)

  • андерш брайвик-
  • норвегия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съдът призна за вменяем касапина от Осло Андерш Брайвик. През юли миналата година той уби 77 души, предимно деца, при двойна атака – първо взриви бомба в Осло, а след това откри стрелба на поразия в детски лагер на остров Ютьоя. Така норвежката Темида сложи точка на спора луд ли е екстремистът, проточил се до две щателни, но противоречащи си медицински експертизи. Това е най-жестокото престъпление, на което скандинавската страна става свидетел от Втората световна война насам.

Брайвик, описващ се като "рицар - Тамплиер", ще лежи 21 години в затвора (максималното наказание в Норвегия), като след това присъдата му може да бъде удължена, ако бъде счетен за обществено опасен.

Желанието му бе да бъде осъден на смърт или напълно оневинен, тъй като счита доживотният престой зад решетките или в лудница като „жалка присъда“. В Норвегия обаче смъртното наказание не съществува.

Екстремистът твърди, че води битка с „ислямизацията“ на Норвегия и всички поддръжници  на т.нар. мултикултурализъм в Европа. Този стремеж за съвместно съжителство между религии и етноси на Стария континент се провалил, което твърдяли и водещи политически лидери като Никола Саркози, Ангела Меркел и Дейвид Камерън, обясни още касапинът пред съда. Ето защо атакувал детския лагер на норвежката работническа партия, която има отворена политика към имигрантите. 

Екстремистът призна ужасяващото си деяние, но не чувства съжаление и отказа да се признае за виновен пред съда. Той се обижда от хипотезата, че е луд.  Твърдеше, че затворът не е достойно наказание за борец срещу „мюсюлманската вълна“, която щяла да залее Норвегия и Европа.

Прокуратурата поиска убиецът да бъде признат за луд, което щеше да го прати в специално построена затворническа лудница. Петимата съдии по делото, обаче, решиха единодушно, че към извършването на кървавите си нападения Брайвик е вменяем. 

Първата психиатрична експертиза установи, че касапинът не е осъзнавал какво върши, защото страда от параноидна шизофрения. Втората по-мащабна проверка, извършена по настояване на роднини на жертвите, доказа точно обратното – че Брайвик е бил вменяем в деня на убийството. Според второто заключение той е свръхнарцистичен, но не и луд.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Висша полицейска оставка заради Брайвик

    Шефът на норвежката полиция Ойстайн Мелан подаде оставка заради критичния доклад по делото срещу масовия убиец Андерш Брайвик, предаде Би Би Си. Пр ...
    17.08.2012
    1 002
    0
  • Норвежката полиция твърде бавна за Брайвик

    Норвежката полиция е могла да предотврати бомбеното нападение на касапина Андерш Брайвик и да го арестува още в Осло. Така масовият разстрел на 69 ...
    13.08.2012
    1 215
    1
  • Специална лудница строят за Брайвик

    Норвегия ще строи специално психиатрично отделение за масовия убиец Андерш Брайвик. Преди дни приключи съдебният процес срещу хладнокръвния екстрем ...
    28.06.2012
    1 203
    0
  • Прокуратурата: Брайвик е луд

    Норвежката прокуратура обяви масовия убиец Андерш Брайвик за луд и поиска съдът да го прати в специализирана клиника, вместо в затвор, предаде &bdq ...
    21.06.2012
    1 147
    1
Новини по държави: