Last news in Fakti

28 Юни, 2012 13:06 1 194 0

Специална лудница строят за Брайвик

  • андерш брайвик-
  • норвегия-
  • лудница-
  • осло-
  • брайвик
Специална лудница строят за Брайвик - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвегия ще строи специално психиатрично отделение за масовия убиец Андерш Брайвик. Преди дни приключи съдебният процес срещу хладнокръвния екстремист, който през юли миналата година застреля 69 души, предимно деца, на остров Ютьоя, а преди това взриви бомба в Осло, като уби още осем души. През август ще стане ясно решението на съда.

Ако Брайвик бъде признат за невменяем, което иска и прокуратурата, той ще бъде настанен в специализираното отделение. То се изгражда в същия затвор, в който Брайвик е държан. Така, независимо дали бъде признат за луд или не, екстремистът ще остане зад решетките, предаде „Евронюз“.

Въпросът е колко продължителен ще е престоят му в затворническата лудница. Ако съдът счете, че Брайвик е невменяем, той ще остане в под психиатрично наблюдение до края на живота си. В противен случай го чака максимална присъда от 21 години затвор с опция за удължаването й, докато представлява обществена опасност.

Първата психиатрична експертиза установи, че касапинът не е осъзнавал какво върши, защото страда от параноидна шизофрения.

Втората по-мащабна проверка, извършена по настояване на роднини на жертвите, доказа точно обратното – че Брайвик е бил вменяем в деня на убийството. Според второто заключение той е свръхнарцистичен, но не и луд.

Той твърди, че е вменяем, но не чувства вина за кръвопролитието. Иска да бъде оневинен или наказан със смърт, а не да лежи в лудница, което счита за недостойно. В Норвегия не съществува смъртно наказание.

Брайвик категорично отрече да е убиец на деца. Той се борил срещу всички, които поддържат т.нар. мултикултурализъм в Европа и срещу мюсюлманската вълна, заливаща Стария контитент. Този стремеж за съвместно съжителство между религии и етноси на Стария континент се провалил, което твърдяли и водещи политически лидери като Никола Саркози, Ангела Меркел и Дейвид Камерън, обясни касапинът пред съда, обявявайки че би убил отново.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: