Last news in Fakti

17 Август, 2012 11:34 997 0

Висша полицейска оставка заради Брайвик

  • андерш брайвик-
  • норвегия-
  • осло-
  • екстремизъм
Висша полицейска оставка заради Брайвик - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Шефът на норвежката полиция Ойстайн Мелан подаде оставка заради критичния доклад по делото срещу масовия убиец Андерш Брайвик, предаде Би Би Си. Преди дни експерти установиха, че полицията е допуснала сериозни пропуски и се е забавила фатално. Изводът е, че масовата стрелба на остров Ютьоя, при която загинаха 77 души, е можела да бъде избегната.

Оказа се, че първите пристигнали двама полицаи на острова решили да изчакат подкрепление, а не да опитат да обезвредят екстремиста, който стрелял на месо. Спряло ги и това, че трябвали да намерят лодка, за да стигнат до острова, където лагерували деца.

Извинение за неадекватната реакция на органите на реда поднесе и правителството, но без индикации, че ще има министерски оставки.

От самото начало униформените са критикувани за бавните си действия, които можеха да спестят на Норвегия най-големия ужас в историята й от Втората световна война насам.

През юли миналата година Брайвик шокира света с кървава касапница, предшествана от бомба в Осло, а понастоящем очаква да разбере дали ще лежи в затвор или в специална лудница. Той уби 77 души и рани 240 други.

Докладът твърди, че полицията е била напълно способна да реагира по-бързо на действията на екстремиста, но се забавила. Правителствената сграда в Осло, който той първо взриви, не покривала съществуващите изисквания за сигурност. 10 минути по-късно органите на реда разполагали с профил на екстремиста. Пътувайки за остров Ютьоя обаче, касапинът подминал поне два полицейски автомобила и един участък.

Друг пропуск е, че колата на Брайвик не е поставена моментално в червения списък на издирваните возила.

Остава неясно и защо силите за сигурност се отправили към остров Ютьоя с лодка, а не с хеликоптер. Една от полицейските коли се заблудила по пътя и на няколко пъти униформените спирали, за да питат минувачи за правилната посока, допълва RT.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА