Last news in Fakti

21 Юни, 2012 18:20 1 134 1

Прокуратурата: Брайвик е луд

  • андерш брайвик-
  • норвегия
Прокуратурата: Брайвик е луд - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежката прокуратура обяви масовия убиец Андерш Брайвик за луд и поиска съдът да го прати в специализирана клиника, вместо в затвор, предаде „Евронюз“. Искането потвърждава първата психиатрична експертиза, която установи, че касапинът не е осъзнавал какво върши, защото страда от параноидна шизофрения.

Втората по-мащабна проверка, извършена по настояване на роднини на жертвите, доказа точно обратното – че Брайвик е бил вменяем в деня на убийството. Според второто заключение той е свръхнарцистичен, но не и луд.

33- годишният десен екстремист призна за разстрела 69 души (предимно деца) на остров Ютьоя и убийството на други 8 в бомбена атака в Осло през юли миналата година. Той твърди, че е вменяем, но не чувства вина за кръвопролитието. Иска да бъде оневинен или наказан със смърт, а не да лежи в лудница, което счита за недостойно.

В Норвегия не съществува смъртно наказание. Максималната присъда, която екстремистът може да получи, ако бъде признат за внемяем, е 21 години затвор. Наказанието може да бъде удължено, ако бъде преценено, че той е заплаха за обществото. В противен случай го чака неопределен предстой в добре пазена затворническа клиника за психично болни.

Андерш Брайвик заяви, че е ултра – националист и "бунтовнически християнин".  Той категорично отрече да е убиец на деца. Твърди, че се борил срещу всички, които поддържат т.нар. мултикултурализъм в Европа и мюлюлманската вълна.

Този стремеж за съвместно съжителство между религии и етноси на Стария континент се провалил, което твърдяли и водещи политически лидери като Никола Саркози, Ангела Меркел и Дейвид Камерън, обясни още касапинът пред съда. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил Червенков

    0 0 Отговор
    za takova deqnie trqbva da umre no uvi
Новини по държави: