Last news in Fakti

13 Август, 2012 15:37 1 210 1

Норвежката полиция твърде бавна за Брайвик

  • андерш брайвик-
  • норвегия-
  • осло-
  • ютьоя
Норвежката полиция твърде бавна за Брайвик - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Норвежката полиция е могла да предотврати бомбеното нападение на касапина Андерш Брайвик и да го арестува още в Осло. Така масовият разстрел на 69 деца на остров Ютьоя би могъл да бъде избегнат. Това твърди специален независим доклад по делото срещу хладнокръвния екстремист, предаде Би Би Си.

През юли миналата година Брайвик шокира света с кървава касапница, а понастоящем очаква да разбере дали ще лежи в затвор или в специална лудница.

Докладът твърди, че полицията е била напълно способна да реагира по-бързо на действията на екстремиста, но се забавила. Правителствената сграда, който той първо взриви, не покривала съществуващите изисквания за сигурност. 10 минути по-късно органите на реда разполагали с профил на екстремиста. Пътувайки за остров  Ютьоя обаче, касапинът подминал поне два полицейски автомобила и един участък.

Друг пропуск е, че колата на Брайвик не е поставена моментално в червения списък на издирваните возила.
Остава неясно и защо силите за сигурност се отправили към остров Ютьоя с лодка, а не с хеликоптер. Една от полицейските коли се заблудила по пътя и на няколко пъти униформените спирали, за да питат минувачи за правилната посока, допълва RT.

Брайвик уби 77 души и рани 240 други. От самото начало униформените са критикувани за бавните си действия, които можеха да спестят на Норвегия най-големия ужас в историята й от Втората световна война насам. Сега тази оценка идва официално от незасивима комисия.

Присъдата на Брайвик ще стане ясна на 24 юли. Той признава постъпката си, твърди, че е вменяем, но не чувства вина за кръвопролитието. Иска да бъде оневинен или наказан със смърт, а не да лежи в лудница, което счита за недостойно. В Норвегия не съществува смъртно наказание. Съдбата му ще зависи от това дали съдии ще го признаят за луд или не. 

Брайвик категорично отрече да е убиец на деца. Той се борил срещу всички, които поддържат т.нар. мултикултурализъм в Европа. Този стремеж за съвместно съжителство между религии и етноси на Стария континент се провалил, което твърдяли и водещи политически лидери като Никола Саркози, Ангела Меркел и Дейвид Камерън, обясни още касапинът пред съда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Явор Кръстев

    0 0 Отговор
    Ми те горките си нямат престъпност та явно не са много тренирани. А тези дето се загубили направо избиха рибата:)) В сравнение с това наще са си живи нинджи :)
Новини по държави: