Отидете към основна версия

3 481 37

Стотици излязоха на протест в Берлин в името на гражданските права

  • берлин-
  • протест-
  • германия
Снимки: EPA/БГНЕС

Стотици граждани на Берлин излязоха по улиците в събота, за да протестират срещу ограниченията, наложени от властите в Германия заради пандемията, предаде "Спутник".

Демонстрантите са категорични, че гражданските им права са силно нарушени. Полицията е задържала някои от активистите. Не се съобщава за сериозни сблъсъци по време на демонстрацията.

Техните плакати гласяха "Веднага спрете да нарушавате гражданските права!" и "Събудете се! Какво се случва с Конституцията?" Някои са носели и цитати от "1984" на Джордж Оруел.

"Смятам, че тези мерки не са дори нарушение на конституционните права, а тяхното премахване. Ситуацията с коронавируса не изисква такива мерки", заявява протестиращ. Той смята, че нищо няма да се промени и всичко ще бъде като при грипа.

"Всичко това е изкривена картина, създадена от медиите, вероятността да умре с коронавирус или без него е една и съща", твърди той.

Полицията напомни на берлинчани, че събирането на повече от двама души е забранено. Около час след началото протестиращите са започнали да се разпръскват.

Подобни акции са се провели и в други германски градове.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 30 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: