Отидете към основна версия

2 088 12

Ердоган призовава за повече разбиране от САЩ в писмо до Тръмп

  • сащ-
  • турция-
  • ердоган-
  • тръмп

Турският президент Тайип Ердоган заяви в писмо до президента Доналд Тръмп, че се надява Конгресът на САЩ да разбере по-добре стратегическото значение на отношенията между двете държави, предвид солидарността и доставките, споделени по време на коронавирусната пандемия. Това предаде Reuters.

Писмото на Ердоган е пристигнало във вторник с доставката на турска медицинска екипировка, включваща защитни костюми и маски. Тя е била изпратена, за да се помогне на съюзника от НАТО да овладее разпространението на COVID-19. Анкара публикува писмото днес.

Конгресът на САЩ заплаши да наложи санкции на Турция заради закупуването на отбранителни системи S-400 от Русия. Все пак, пандемията забави плана за активиране на системите, тъй като Анкара се фокусира върху борбата със заразата.

"Надявам се, че в предстоящия период, с духа на солидарност, която проявихме по време на пандемията, Конгресът и американските медии ще разберат по-добре стратегическото значение на нашите отношения", казва турският президент в писмото.

Ердоган се надява САЩ да действа по начин, който е в съответствие с общата им борба срещу общите им проблеми.

През последните години отношенията между Турция и САЩ бяха затънали в разногласия по отношение на Сирия, по-специално подкрепата на САЩ за кюрдската милиция и американската присъда за изпълнителен директор на турска банка.

По-рано този месец обаче от Анкара заявиха, че са провели разговори със Съединените щати за евентуално осигуряване на суап линия от Федералния резерв, както и че са обсъждали други варианти за финансиране с цел смекчаване на икономическия спад, предизвикан от коронавирусната пандемия.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.

Свързани новини