Отидете към основна версия

3 492 44

Русия строи ускорителен комплекс, който ще изучава Вселената и ще лекува рак

  • русия-
  • вселена-
  • рак-
  • лечение-
  • ускорителен комплекс-
  • nica-
  • физика

Ускорителният комплекс ще бъде разположен на площ от над 5 хектара

Снимка: БГНЕС/ EPA

На базата на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна (близо до Москва) се строи ускорителният комплекс NICA (Nuclotron-based Ion Collider Facility — йонен колайдер на базата на нуклотрон). С негова помощ физиците ще могат да научат повече за създаването на Вселената, да тестват микроелектроника за спътници и да извършват изследвания в областта на въглеродната терапия на рак.

Ускорителният комплекс ще бъде разположен на площ от над 5 хектара. За проекта ще са нужни 22 сгради, като 4 се строят, а 18 се ремонтират или реконструират. Специално за NICA ще бъде изграден център за обработка на данни, който ще позволи обработването на до 15 петабайта информация на година. В NICA ще има нуклотрон, модернизиран през 2016 година.

Смята се, че веднага след Големия взрив Вселената е съществувала под форма на кварк-глюонна плазма. Това е състояние на веществата, при което кварките не образуват частици като протони и неутрони, а практически са свободни. В обикновени условия е невъзможно кварките да бъдат разделени. Учените предполагат, че в първите микросекунди веществото е било толкова горещо, че огромната енергия не е позволявала да се образуват частици като протоните. Основната задача на NICA е да се намери фазовия преход между адронната материя (протони и неутрони) и кварк-глюонната плазма, предаде "Страна Росатом".

Освен с фундаментална наука, новият комплекс ще се занимава и с приложни изследвания. На първо място учените са заинтересовани от тестване на микроелектроника за космически апарати. Друго перспективно използване на комплекса е изучаване на въздействието на частиците върху биологични обекти. В Обединения институт за ядрени изследвания работи инсталация за протонна терапия на рак. В перспектива NICA може да се използва за изследвания в областта на въглеродната терапия на рак, която е по- ефективна за тумори с ниска радиочувствителност.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 19 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания