Отидете към основна версия

23 492 30

Ню Йорк под вода, тревога в АЕЦ - Видео

  • санди-
  • ураган

Близо 6 млн. души в 11 щати в източната и североизточната част на САЩ са без ток

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-малко 14 души бяха убити след като ураганът Санди удари източното крайбрежие на САЩ в щата Ню Джърси, отбелязва АП.

Санди удари сушата близо до Атлантик Сити

към 20.00 часа местно време (около 3 ч. българско време), съобщи Националният център за ураганите в специален бюлетин. Силата на ветровете леко е отслабнала от 150 на около 130 км/ч., но те духат с тази сила в радиус от около 800 км.

Повече от 5,7 млн. души в 11 щати в източната и североизточната част на САЩ остават без ток заради урагана, съобщи Си Ен Ен. 

Десетки хиляди нюйоркчани останаха без ток заради урагана. Според една от електроразпределителните фирми "Con Edison" в Ню Йорк без ток са 156 000 души.

От компанията поясниха, че на места токът е спрян с превантивна цел. Според губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо общо без електричество в Ню Йорк са останали около 312 000 души.

В Ню Йорк градският транспорт не работи. Учебните занятия са отменени, не работят и официалните учреждения. От компанията Pepco в окръг Колумбия и още няколко други окръга в щата Мериленд съобщиха, че без ток остават около 20 000 абоната.

Компанията "Dominion Power" в

щата Вирджиния съобщава за 75 000 прекъснати абонати.

"Baltimore Gas and Electric" в Мериленд за 26 000 абоната, NOVEC , Вирджиния - за 15 000, Rappahannock, също във Вирджиния - за 5 000 клиента. Властите в окръг Феърфакс, Вирджиния, съобщиха, че се е наложила евакуация в два района заради опасност от наводнения. Евакуацията предвижда около 125 000 души да напуснат домовете си. Телефонни компании и оператори на мобилни връзки предупредиха, че са възможни прекъсвания на връзките заради урагана.

Компанията Verizon заяви, че хвърля всички сили за обезпечаване на работата на телефоните и интернет в пострадалите райони. Comcast съобщи, че

на работа са повикани допълнително хора, подготвил е генератори

за извънреден случай и работи в тясно сътрудничество с местните власти. Мобилният оператор AT&T каза на свой ред, че има пълна готовност за извънредна ситуация - технически средства и персонал.

Седем тунела на метрото в Ню Йорк бяха наводнени заради покачването на водите, предизвикано от урагана, съобщиха тази сутрин контролните органи на метрото.

Нюйоркското метро е на 108 години, но никога не се е сблъсквало с толкова опустошително бедствие като това, което видяхме миналата нощ, заяви Джоузеф Лота, директор на „Метрополитън транспортейшън“. Повечето наводнени тунели се намират под Ийст Ривър, която минава покрай Манхатън. Кварталът беше връхлетян от бурни ветрове и проливни дъждове.

По думите на кмета на Ню Йорк Майкъл Блумбърг,

нивото на водата в района на парк "Батъри" е достигнало почти 4 м -

рекорд в историята на града. Общественият транспорт в града е спрян вече повече от денонощие.

Междувременно, поради опасност от наводняване, в АЕЦ "Ойстър Крийк", Ню Джърси, бе обявен режим на "необичайно събитие" – второ ниво от общо четири за опасност. От Комисиято по ядрено регулиране заявиха, че ситуацията е под контрол.

АЕЦ-ът се намира в близост до Атлантическия океан, но специалистите очакват, че в близките часове нивото на водата ще започне да спада.

 

Борсата в Ню Йорк няма да работи и във вторник заради урагана Санди.

Според управителния борд, борсата ще отвори не по-рано от 31 октомври - при това, "ако обстоятелствата го позволяват".

В понеделник борсовата сесия беше частично съкратена. И днес, както и вчера, сделките ще се осъществяват само в електронен формат.

Въпреки това обаче се очаква вялост в динамиката в борсовата търговия, особено на FOREX пазара. Трейдърите не очакват голямо движение и при основните американски индекси. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Санди потопи Ню Йорк в 1 млн. л. дизел - Видео

    Над един милион литра дизелово гориво са се излели по крайбрежието на Ню Йорк след преминаването на опустошителния ураган Санди, предупреди Си Ен Е ...
    01.11.2012
    11 793
    6
  • Полицай спаси 7 души и загина

    Поне 64 са известните засега жертви на чудовищната буря по източното крайбрежие на САЩ, а щетите са за милиарди долари, съобщи „Дейли мейл&ld ...
    01.11.2012
    27 569
    23
  • Сбогом за $100 млрд. със Санди - Видео (18+)

    Щети до $100 млрд., седмици за възстановяване на електричеството по Източното крайбрежие на САЩ, най-малко 12 хил. отменени полети и заплаха за отл ...
    31.10.2012
    4 968
    0
  • Парадът за Хелоуин в Ню Йорк беше отменен

    Планираният парад за Хелоуин в сряда в Ню Йорк бе отменен поради щетите, нанесени от циклона Санди, съобщиха организаторите. "За първи път от ...
    31.10.2012
    1 912
    0
  • Обама обяви бедствие в Ню Йорк

    Дига се е скъсала в северната част на Ню Джърси заради наводнението, предизвикано при преминаването на урагана Санди, и заплашва три близки града, ...
    30.10.2012
    3 255
    0
  • Ураганът "Санди" удари Куба

    Ураганът „Санди“ достигна Куба и удари с ветрове със скорост 183 км в час югоизточното крайбрежие в района на втория по големина град в ...
    25.10.2012
    1 525
    0