Last news in Fakti

30 Октомври, 2012 12:54 3 252 0

Обама обяви бедствие в Ню Йорк

  • санди-
  • ураган-
  • сащ-
  • барак обама

Решението предоставя на разположение федерални средства

Обама обяви бедствие в Ню Йорк - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дига се е скъсала в северната част на Ню Джърси заради наводнението, предизвикано при преминаването на урагана Санди, и заплашва три близки града, съобщи полицията.

Ралф Верди, началник на полицията в Литъл Фери, щата Ню Джърси, заяви пред Си Ен Ен, че нивото на водата се е повишило с 1,2 до 1,8 метра в някои области, докато спасителите изваждали жителите през прозорците, за да ги настанят на безопасно място, уточнява АП.

"Беше изключително тежка нощ. Все още няма ток. Правим всичко възможно. Точно сега градът ни е в истинска беда", допълни той. Щатската полиция на Ню Джърси потвърди в Туитър, че дигата в град Мууначи, близо до Литъл Фери, се е скъсала, без да дава повече подробности

С притеснение следя опустошителното преминаване на урагана Санди през американските щати Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът и Вирджиния. Натъжена съм от жертвите и разрушенията, които бурята причинява по пътя си. Бих искала да изразя съчувствието си към всички американци и особено към семействата, загубили свои членове по време на бедствието.

Това се казва в изявление на комисар Кристалина Георгиева по повод урагана Санди, съобщиха от ЕК.

Ураганът Санди е само един пример за нарастващия интензитет и честота на природните бедствия, от които не са предпазени и най-добре подготвените. Също така, Санди е още една причина за всички нас да работим за това да бъдем подготвени за по-добра реакция при бедствия. Предложението на Европейската комисия за надграждане на Механизъма за гражданска защита на ЕС има за цел точно засилването на подготвеността на Европа и капацитетът ни да реагираме на сериозни бедствия, се казва още в изявлението.

Ураганът връхлетя Ню Джърси вчера, носейки ураганни ветрове и удавяйки в дъжд голяма част от източното крайбрежие на САЩ. Наводнени бяха части от Ню Йорк и беше парализиран общественият транспорт.

Американският президент Барак Обама обяви тази сутрин състояние на "голямо бедствие" в щата Ню Йорк след преминаването на урагана Санди, който връхлетя източното крайбрежие на САЩ, наводнявайки голяма част от Манхатън.

Решението "предоставя на разположение федерални средства на засегнатите хора в окръзите Бронкс, Кингс, Насау, Ню Йорк, Ричмънд, Съфолк и Куийнс", уточни Белият дом в комюнике. Състояние на голямо бедствие беше обявено и за Ню Джърси.

В щата Ню Йорк 1,5 милиона души са останали без ток, а най-малко петима души са загинали при преминаването на урагана. Сред тях е 30-годишен мъж, който загинал вследствие на падане на дърво в Куийнс.

Тази сутрин скоростта на ветровете намаля до 105 км/ч, съобщи Американският център за хидрометеорологични прогнози. Към 5 ч. местно време (9 ч. по Гринуич) окото на бурята се намираше на 145 км западно от Филаделфия (щата Пенсилвания) и напредваше на запад. Преди да стигне до сушата снощи, Санди носеше ветрове със скорост 150 км/ч.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА