Last news in Fakti

31 Октомври, 2012 09:15 1 901 0

Парадът за Хелоуин в Ню Йорк беше отменен

  • хелоуин-
  • парад-
  • санди

Планираният парад за Хелоуин в сряда в Ню Йорк бе отменен поради щетите, нанесени от циклона Санди, съобщиха организаторите.

"За първи път откакто се организира, вече 39 години, спасителните службите на Ню Йорк и полицията отмениха парада", заявиха организаторите на събитието. Това те направиха на своя уебсайт Halloween-nyc.com., съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Хелоуин е празник, който се чества на 31 октомври, най-вече в англоезичните страни като Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Началото си води от келтски езически празник.

По традиция се носят страшни костюми, правят се тиквени фенери и се обикалят съседите, които раздават бонбони и сладки на малките деца, за да не станат "цел" на техните игри, пише Уикипедия.

Древните келти вярвали, че в нощта срещу тяхната Нова година /1 ноември, след прибирането на последната реколта/ се отваря границата между мъртвите и живите и сенките на починалите през изминалата година идват на земята, за да се вселят в живи тела.

За да се предпазят от сенките, хората гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно - обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията.

През 853 г. папа Григорий IV утвърдил 31 октомври като ден на Вси Светии за прослава на всички християнски светци и мъченици, който в страните с голямо келтско население се смесил с традиционно съществуващия езически празник.

Парадът в Ню Йорк всяка година привлича десетки хиляди хора.

Говорител на нюйоркската полиция потвърди, че събитието на 31 октомври е отменено поради прекъсване на електрозахранването по планирания маршрут на шествието и заради другите щети, причинени от Санди.

Вижте видео от миналогодишния парад:


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА