Отидете към основна версия

948 0

За първи път жена оглави Интерпол

  • интерпол-
  • жена-
  • президент

За първи път в своята история жена стана президент на международната организация за полицейско сътрудничество Интерпол. Това е французойката Мирей Балстрази, съобщиха от организацията.

От понеделник в Рим се провежда Общо събрание на Интерпол.

 58-годишната Мирей Балстрази вече работеше в Интерпол като вицепрезидент за Европа на Изпълнителния комитет на организацията. Тя е полицай от 1975 г. и е известна във Франция като една от първите жени, заемали висок пост в полицията. Специалистка в съдебната полиция, тя е ръководила редица престижни служби.

По време на кариерата си тя беше начело на група за борба с престъпността в Бордо (1978 г.), след това ръководи съдебната полиция в Корсика в един от най-размирните периоди на острова (1993 г.) и оглавяваше службата на френската съдебна полиция, която отговаряше за борбата с икономическата и финансова престъпност. От 2010 г. тя е номер две във френската съдебна полиция.

Това е вторият път, в който французин става председател на Интерпол, където най-важният пост обаче е този на генералния секретар, отбелязва АФП.

Главен секретар на Интерпол е американецът Роналд Ноубъл, който кара третия си мандат.

Интерпол е най-голямата световна полицейска организация със 190 страни-членки.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: