Отидете към основна версия

10 017 157

Какво пречи на Русия да стане суперсила

  • суперсила-
  • русия-
  • студена война-
  • ссср-
  • армия-
  • сащ-
  • владимир путин

Силата на Съветския съюз произтичаше от неговата военна мощ

Снимка: БГНЕС/ EPA

След разпадането на Съветския съюз Русия, като страна наследник, получи много от него: не само притежание на модерни оръжия и оборудване, но и отлични военни технологии, което ѝ позволи бързо да се издигне за кратък период от време и твърдо да заеме второто място в света. Но Съветският съюз остави след себе си не само богатство, но и скрити опасности, пише китайското издание Sohu, цитирано от агенция "Фокус".

В миналото Съветският съюз наистина беше много мощна държава, особено в разгара на Студената война със САЩ. И докато тогава имаше равенство между него и Щатите, той беше признат за световна суперсила. СССР имаше огромна мощ в съвременните технологии и в науката също постигна голям успех, благодарение на който много често изпреварваше Съединените щати и оказваше натиск върху тях, принуждавайки Америка да се бори с всички сили да се върне на подиума. Силата на Съветския съюз произтичаше от неговата военна мощ. По това време Съветският съюз се смяташе за мощна военно-индустриална сила. Тъй като той не отдаваше значение на развитието на леката промишленост и селското стопанство, вътрешното икономическо положение на Съветския съюз се влоши.

Цялата вътрешна икономика беше концентрирана в един отрасъл и липсата на енергия за развитието на други области в крайна сметка доведе до икономически колапс, който деформира промишлеността, което също се превърна в една от важните причини за разпадането на Съветския съюз. Разглеждайки развитието на Русия днес, можем да кажем, че нейното ниво на наука и технологии може да се нарече едно от най-добрите в света, тъй като Съветският съюз ѝ е оставил буквално всичко наготово, а Русия дори не е необходимо да работи много върху научно-техническия прогрес - тя трябва само да продължи да използва и развива съветските технологии и оборудване. Русия наистина е много силна, но ако говорим за това дали ще стане достатъчно мощна, за да възвърне статута си на суперсила в бъдеще, това не може да се заяви категорично. Най-много можем да кажем, че тя има шанс за това. Ако обаче изхождаме от сегашната ситуация, все още е трудно да се каже нещо подобно. Какво пречи на Русия да се превърне в суперсила в близко бъдеще?

Втората световна война беше най-напрегнатото време. Тежките природни условия на територията на Съветския съюз дадоха на съветското правителство много предимства. Заради тях германските бронирани машини не можеха да изиграят напълно своята роля на бойното поле. Японската армия искаше да се присъедини към германската армия, но също така беше уплашена от заснежените сибирски равнини. Също така Русия има най-голямата територия в света, но местата, които вече са развити и населени, представляват само малка част от нея. Русия не е като Китай, където хора могат да се видят почти навсякъде на картата на страната. Те не използват земите си в пълна степен. Една от основните причини е, че географското положение на Русия е доста лошо и е твърде близо до Северния ледовит океан, където условията на живот са ужасни. Изборът къде да живеете е много трудна задача, тъй като развитието на тези територии не е лесно. Според експерти развитието на вечно замръзналите райони ще струва много повече от развитието на териториите в други страни. Дори днешна Русия да обмисля да завърши разработването на тези места, тя вероятно няма способността да го направи.

Разглеждайки историята на развитието на Китай, вероятно можете да разберете една истина: за напредъка и развитието на страната най-важното е гражданите на цялата страна, от елита до обикновените хора, да работят заедно и да избягват разединението. Русия също е многонационална държава, но има почти два пъти повече етнически групи от Китай. Не им е лесно да живеят в мир, без да работят по обща кауза, а още по-трудно е да бъдат обединен народ. Освен това Русия наистина е богата на ресурси и има огромна територия, но нейното население е твърде малко, дори може да се каже абсурдно малко, но отчасти това е следствие от Втората световна война. В битките на тази война Съветският съюз претърпя тежки загуби и след края на войната населението рязко спадна. СССР само е дал на Русия повече територии, оръжия и оборудване, но не е могъл да ѝ предаде достатъчно сила, за да се развива и да разработва нови места, така че за Русия е трудно да стане суперсила.

Преди разпадането на Съветския съюз цялата енергия и ресурси наистина бяха насочени към разработване на оръжия и подобряване на технологиите. В началото, поради високото ниво на продажби на оръжие, беше възможно да се реализира добра печалба и да се върне инвестицията обратно. Съединените щати обаче поеха постепенно по-голямата част от пазара и след като светът стана по-спокоен, търсенето на оръжия от различни страни не беше толкова високо, колкото преди. Много видове оръжия в Съветския съюз престават да бъдат печеливши. Недостатъците и проблемите на руската икономическа система, наследени от СССР, продължават да влияят върху развитието и напредъка на Русия във всички аспекти. Сега, когато войните са все по-малко, износът на оръжие не може да запълни тази икономическа дупка. Дори да има желание да развива други индустрии, за Русия е трудно да се отърве от закостенелите си навици и освен това трябва да похарчи спестените преди това ресурси. Пътят на Русия за да стане суперсила все още е много дълъг и не само заради „вътрешните проблеми“ на страната - САЩ също сдържат и ограничават Русия с всички средства. Не е лесно да станеш суперсила. От друга страна, Русия има шансове да направи това, но на първо място трябва сега да помисли как да разреши различните свои вътрешни проблеми.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 47 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания