Отидете към основна версия

5 738 35

Подготвят се ключови преговори за бъдещето на "Северен поток 2"

  • северен поток 2-
  • германия-
  • сащ-
  • газопровод-
  • русия-
  • санкции-
  • компромис

Германия и САЩ сигнализират за готовност за компромис в спора

Снимка: БГНЕС/ EPA

В конфликта около тръбопровода „Северен поток 2“ логиката на конфронтация започва да отстъпва на волята за компромис – и от двете страни на Атлантика. Все още не се водят официални преговори между Германия и САЩ, но такива се подготвят. Това ще се случи след встъпването в длъжност на всички структури на властта във Вашингтон и след като бъдат завършени всички назначения. Това пише икономическото издание Das Handelsblatt, цитирано от агенция "Фокус".

На пръв поглед изглежда малко се е променило. Правителството на новия президент на САЩ Джо Байдън също иска да предотврати завършването на газопровода „Северен поток 2“ под Балтийско море и заплашва със санкции проекта. На въпрос от Das Handelsblatt, говорител на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен коментира, че руският кораб „Фортуна" е възобновил работата си по газопровода: „Ще наблюдаваме дейностите по завършването или сертифицирането на тръбопровода и може да бъде взето решение относно приложимостта на санкциите".

Но първият поглед не разкрива цялата картина. В дебата има нов тон, тъй като изявлението на Държавния департамент на САЩ ясно посочва: „Санкциите са само един от много важните инструменти. Ние работим в тясно сътрудничество с нашите съюзници и партньори, за да укрепим европейската енергийна сигурност и да я защитим от хищническо поведение", увери говорителят на външнополитическото ведомство във Вашингтон. Динамиката на спора за „Северен поток 2“ се променя. Логиката на конфронтация, с която бившият президент Доналд Тръмп оказа натиск, започва да отстъпва на волята за компромис – и от двете страни на Атлантическия океан. „Само когато лицата за контакт и колегите на министъра на икономиката и енергетиката Петър Алтмайер в новата американска администрация бъдат посочени и одобрени от компетентните американски институции, тогава, разбира се, ще започне диалог“, отбелязаха за изданието от Министерството на икономиката на Федералната Република Германия.

Сега германското правителство обсъжда „пакетно решение", което да задоволи Вашингтон и да разсее съмненията му относно „Северен поток 2", пише вестникът. Значителните разногласия са породени от искането на САЩ за предоговаряне на споразумението за транзита на руски газ за Европа през Украйна. Същото важи като цяло за въпроса за прилагането на т.нар. механизъм за спиране на тръбопровода, т.е. прекратяването на доставките на газ през „Северен поток 2“, в случай че Русия намали обема на транспортирания газ през Украйна. Германия е готова да обсъди такава възможност, но отхвърля автоматизма, към който се стремят САЩ. Берлин се опасява, че в противен случай доставките на газ за Германия ще зависят твърде много от Украйна. „В крайна сметка не е изключено [газовият] конфликт да бъде провокиран не от Москва, а от Киев", пише вестникът. В тази връзка правителството на ФРГ счита за възможно единствено да приеме политическо изявление, което би подчертало готовността на германските власти да спрат доставките по „Северен поток 2“, ако Русия упражни умишлен натиск върху Украйна.

Това обаче поражда и въпроси. Берлин отбелязва, че ако бъде получено разрешение за експлоатацията на „Северен поток 2", ще бъде трудно то да се отнеме, а компанията Nord Stream 2 AG ще може да поиска компенсация от германското правителство за спирането на доставките. По-рано изданието съобщи, че за първи път Вашингтон сигнализира за готовността си да започне диалог за отмяна на санкциите от „Северен поток 2", но в отговор първо иска да бъдат изпълнени редица условия. По-специално, САЩ искат въпросът за газопровода да бъде свързан с механизъм, който ще предотврати функционирането на газопровода в случай на намаляване на транзитните доставки през Украйна. Т.е., САЩ настояват доставките на газ по „Северен поток 2" да бъдат прекъснати, ако Москва се опита да окаже натиск върху Украйна, като намали обема на газа, подчертава вестникът.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 16 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: