Отидете към основна версия

2 426 41

Джо Байдън с конкурентен план на китайска инициатива

  • джо байдън-
  • борис джонсън-
  • китай-
  • инициатива-
  • един пояс-
  • един път

Удря по „Един пояс, един път“

Снимка: ЕРА/БГНЕС

По време на разговор между Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън, американският президент е предложил демократични държави да се обединят в инфраструктурен план, който да конкурира китайската инициатива "Един пояс, един път“. „Предложих да имаме сходна инициатива, с участието на демократични държави, които да помагат на общности по света, които реално се нуждаят от помощ“, каза Байдън.

Китайската инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път" е на стойност трилиони долари. Тя беше лансирана през 2013 г. от президента Си Цзинпин и включва инициативи по разработка и инвестиции, простиращи се от Източна Азия до Европа.

Проектът има за цел значително да разшири китайското икономическо и политическо влияние, което поражда опасения в САЩ и на други места.

Ден по-рано Байдън каза на първата си пресконференция, че ще попречи на Китай да задмине САЩ и да стане най-мощната държава в света. Американският държавен глава смята да обяви идната седмица план на стойност трилиони долари за подобряване на американската инфраструктура.

По изчисления на глобалния доставчик на финансови данни "Рефинитиф", до средата на миналата година с китайската инициатива са били свързани над 2600 проекта на стойност 3,7 трилиона USD. Китай обаче обяви, че пандемията от коронавирус е засегнала около 20 на сто от проектите по линия на "Един пояс, един път".

Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.

Свързани новини