Last news in Fakti

27 Март, 2021 11:21 2 418 41

Джо Байдън с конкурентен план на китайска инициатива

  • джо байдън-
  • борис джонсън-
  • китай-
  • инициатива-
  • един пояс-
  • един път

Удря по „Един пояс, един път“

Джо Байдън с конкурентен план на китайска инициатива - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

По време на разговор между Джо Байдън и британският премиер Борис Джонсън, американският президент е предложил демократични държави да се обединят в инфраструктурен план, който да конкурира китайската инициатива "Един пояс, един път“. „Предложих да имаме сходна инициатива, с участието на демократични държави, които да помагат на общности по света, които реално се нуждаят от помощ“, каза Байдън.

Китайската инфраструктурна инициатива "Един пояс, един път" е на стойност трилиони долари. Тя беше лансирана през 2013 г. от президента Си Цзинпин и включва инициативи по разработка и инвестиции, простиращи се от Източна Азия до Европа.

Проектът има за цел значително да разшири китайското икономическо и политическо влияние, което поражда опасения в САЩ и на други места.

Ден по-рано Байдън каза на първата си пресконференция, че ще попречи на Китай да задмине САЩ и да стане най-мощната държава в света. Американският държавен глава смята да обяви идната седмица план на стойност трилиони долари за подобряване на американската инфраструктура.

По изчисления на глобалния доставчик на финансови данни "Рефинитиф", до средата на миналата година с китайската инициатива са били свързани над 2600 проекта на стойност 3,7 трилиона USD. Китай обаче обяви, че пандемията от коронавирус е засегнала около 20 на сто от проектите по линия на "Един пояс, един път".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хахаха..

    39 11 Отговор
    Кеееф,Кравария се срива..

    Коментиран от #4

  • 2 Този отново се е спънал

    36 8 Отговор
    но явно този път е паднал на главата си. Явно че му е подействало отрицателно 😃
  • 3 Ива

    9 39 Отговор
    Жълтур ще апне дръвцето!

    Коментиран от #15

  • 4 Хаха

    6 28 Отговор

    До коментар #1 от "Хахаха..":

    Китайския сдин пояс, един път води само до Сибирската тайга за посещение при Путин.
  • 5 ТаУмВзе

    34 4 Отговор
    Когато Китай се събуди, светът ще потрепне. Наполеон. Бай деменция явно не познава историята на поднебесната империя на повече от 4 хиляди години.

    Коментиран от #7

  • 6 русенец

    28 4 Отговор
    Байдън дали знае, че има план?

    Коментиран от #9

  • 7 Stéphanie 🎲

    8 29 Отговор

    До коментар #5 от "ТаУмВзе":

    Китай е болнав спящ тигър. Но когато се събуди, светът ще затрепери----Наполеон Бонапарт‼Коя година е било 😉Дано пак де разболее този тигър че белите хорица нищо хубаво не ни чака 😕Байдън започва да ме радва много браво 👏

    Коментиран от #11, #13, #20, #21, #26

  • 8 Малоуми

    30 1 Отговор
    Пътувате бате, като ви е толкова акъла. Цели 40 години им давахте технологии срещу евтина работна ръка. Е, пълно щастие няма.
  • 9 Stéphanie 🎲

    5 16 Отговор

    До коментар #6 от "русенец":

    Един господ го знае ами трябва да се подкрепи човека ,мисли обективно 😉ЕС също им вдигнаха мерника спомняш ли си или си пропуснал ?Да се върнат фабриките в Европа ,да се ангажират повече работни места за европейците .Или си щастлив че Китай сега са с най -голям брой богаташи ,а Европа 😉Колко ти е заплатата можеш ли да си позволиш попивка до Париж да пазаруваш на жета ти от Louis Vuitton и да се приберете НЕ.Но средноБогатият китаец може виждаш ли къде е разликата

    Коментиран от #10, #41

  • 10 русенец

    3 7 Отговор

    До коментар #9 от "Stéphanie 🎲":

    Аз лично мога да си позволя много неща, но това е не защото работя в България, а точно обратното. Иначе си много прав.
  • 11 Шекел

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    Няма как запада е прекалено корумпиран за да се справи с Китай.Но Китай рано или късно ще свърши дори и с цената нс и,чезването на цялото човечество.Нали не си мидлите че животът тук ще е вечен
  • 12 Бай Манчо

    13 1 Отговор
    Oсвен да "удря" , "разваля" , взривява" , "наказва" , "спира" , "забранява" знае ли да прави нещо друго - нещо стойностно или до там са му способностите :))))
  • 13 ТаУмВзе

    12 3 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    Китай е дракон ма, Япония и Индонезия Тигър. Дори устройството от което пишеш глупости е 90 процента китайско. Брао!

    Коментиран от #16, #18

  • 14 един от многото

    13 0 Отговор
    Много бързо зарева на умряло! Като го гледах как лази по трапа на самолета , да не хапнал Новичок!
  • 15 A вие

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ива":

    искате да "апнете" черно дръвце ? Lol
  • 16 Stéphanie 🎲

    2 11 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Това трябва да спре прав си ,щом си доволен радвам се за теб.Политиката е сложно нещо и не всеки я разбира ,някой говорят с предубеждение например ТИ защото си русофил мразиш Америка респект .Всеки има право на мнение и избор ами цял свят да стане китайска колония не съм ОК 😎Ако не им се извят ръчичките на жълтите скоро всички ще ядем ориз и ще учим китайски .Бъди обективен приятелю.Във Samsung Electronics Co Ltd 😉работят и французи специалисти не си мн. НаяснО не ми се и спори излишно е
  • 17 Какъв

    10 2 Отговор
    пояс ще си правят ЕС и САЩ ,че те КНР отдавна им свалиха девствения!?
  • 18 Верно ли

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "ТаУмВзе":

    Хаха, китайците трябва да направят устройства с auto correct на текущата мисъл за такива, дето им ползват устройствата и Louis Vuitton, ще бъде от полза :))))
  • 19 ДядоСтою

    9 1 Отговор
    БЕЗ ПАРЕ КЪВ ПЛАН БЕ ДЖО НАКЪДЯ С ТИА СКЪСАНИ ГАЩИ И ГЛАДЕН НАРОД
  • 20 Госあ

    15 2 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    Стефче, единственият шанс на Европа е Русия, но го пропиля заради каубоите. бутиковите европейски страни са чао. А Поднебесната е цивилизация на над 6000 години. Много по добре е в света да доминира цивилизация, а не простолюдието.

    Коментиран от #22

  • 21 Стефани Зарчева

    7 2 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    Мнооого съм зле, и разбира се като душевно болнаво се чувствам мнооого добре. Мнооого обичам като пиша да слагам смеещи се емотикони. Мнооого съм зле.

    Коментиран от #23

  • 22 Stéphanie 🎲

    3 9 Отговор

    До коментар #20 от "Госあ":

    Здравй госте не съм те засичала дълго време ,радвам се че си добре .Какво да ти кажа аз съм на мнение за независима и силна Европа .Америка може и е хубаво да помогне със какво може на Байдън му стиска голяма и силна държава са ....Знам че няма се съгласиш обичаш си руснаците няма лошо ми наПрактика от тях файда нвма в Европа нито па са по -силни от Америка.Започни от автоматите Русия и Америка +ЕС 😉 та до подводници ,самолети ,гаджетите ....кои са с по модерна техника 😉Уважавам китайците ,дисциплина,манталитет ама до тук не мразя китайските хора ,но не съм съгласна да съм под китайско владение две различни неща.

    Коментиран от #24

  • 23 Хасане пуснаха ли ти тока ?

    1 4 Отговор

    До коментар #21 от "Стефани Зарчева":

    Или се закачи за светофора
  • 24 Госあ

    10 2 Отговор

    До коментар #22 от "Stéphanie 🎲":

    Радвай се, че азиатците и руснаците нямат амбиции да завладяват света. Ако Корея се обедини, автоматично измества Германия икономически, нали се сещаш. И се нареждат Китай,франкенщайна сащ, Япония и Корея. Прочети за Мицубишитата ВСВ и кой е първият самолетоносач пуснат на вода. Въпреки че съм европеец, от манталитета на много от европейците ми се повръща. Останаха скандинавските страни и една много малка част от Франция,може би. Защото тинята на десните заля левия бряг на сена

    Коментиран от #29

  • 25 Това Байдън ли....

    9 0 Отговор
    Го е казал или го е прочел след като са Му го написали да прочете? Този изкуфял човек не е в състояние да проумее много неща около себе си камо ли да води диалог. Гледах му няколко прес конференции на които избрани журналисти му задават одобрени въпроси с подготвени отговори които той просто чете,а в повечето случаи срича,ъка (ъъъ---ъъъ---ъъъ).Той не е дори кукла на конци а чучело.И той ще се яви на среща с лидери на големи държави и ще "разговаря" с тях?Някой вярва ли го?Сигурно ще му поднасят отговори на екран пред него.ФАЩ като елит не е добре.Народът на ФАЩ не е елитът.
  • 26 пак аз

    8 1 Отговор

    До коментар #7 от "Stéphanie 🎲":

    то е ясно . нямаш акьл кефи те
  • 27 Тъмните сили

    7 0 Отговор
    Манталитета на скандинавците го знаем същия либерален смяна на население и смешване на расите
  • 28 Флин

    11 0 Отговор
    Слийпи Джо отново е тотално неадекватен, този старец наистина не знае къде се намира. Ако не бяха престъпленията му дори би събудил съжаление.
  • 29 Stéphanie 🎲

    2 5 Отговор

    До коментар #24 от "Госあ":

    Отвори една дълга тема 😉не знам дали си чувал за Концепцията за „насочената панспермия” .Друга съществуваща хипотеза в тази посока е, че човешкият вид е генно модифициран от извънземни същества и проектиран с частичка от тяхното собствено ДНК.Според още по-смелите теории, не само една извънземна цивилизация е посяла живот или е проектирала хора на Земята😉 Различни представители от разнообразни точки в Космоса са навестявали Земното кълбо и всяка от тях е оставила собствен  генетичен материал и отпечатък по него. 
    китайци,европейци,африканци,араби,монголци ....всички сме различни -може би това е отговор и за расизъм ....Първото документирано споменаване на идеята датира от V в. пр.Хр. и принадлежи на древногръцкия учен Анаксагор. Той въвежда термина „панспермия“ – гръцко словосъчетание, което се превежда като „семена навсякъде“.

    Две хиляди години по-късно, на 9 април 1864 г., френският химик Луи Пастьор оповестява своите опити, отричащи спонтанното зараждане. Това нанася тежък удар върху теорията на Чарлс Дарвин относно произхода на живота на Земята, в основата на която стои точно това спонтанно зараждане, или с други думи, спонтанното преминаване от нежива към жива материя.

    Не след дълго, през 1870 г., британският физик лорд Келвин (Уилям Томсън) и неговият германски колега, Херман фон Хелмхолц, подкрепят твърдението на Пастьор и споделят мнението, че животът може да е възникнал в космоса, преди да бъде пренесен на Земята.

    Коментиран от #30

  • 30 Stéphanie 🎲

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Stéphanie 🎲":

    Вечната война м/у видовете (ние хората)както искай така го наричай .Никога няма да има мир и щастие ,винаги ще има война,злоба ,омраза докато един ден остане най силният ген на Земята

    Коментиран от #31, #32

  • 31 Тъмните сили

    1 4 Отговор

    До коментар #30 от "Stéphanie 🎲":

    Най яките коментари които съм чувал смислени до съвършенство
  • 32 Госあ

    2 1 Отговор

    До коментар #30 от "Stéphanie 🎲":

    дарвин е преписал 80% от "теорията си" от Ламарк. Като френска поданичка би трябвало да го знаеш и поддържаш. Ламарк въвежда термина Еволюция и натиск от средата. Проблема е бил,че се е впуснал в грешни обяснения,които по негово време е нямало как да знае и обоснове. Трябвало е да спре. А дарвиновите брътвежи за борби са изхвърлени в кофата от Мотоо Кимура. Еволюцията е неутрална и непредвидима като енергията и позицията на електрона. Движена от генетичния дрейф. Кимура не отрича и натиска на средата на Ламарк, но той не е определящ, а по скоро съпътстващ. дарвин и айнщайн са плагиати с политически уклони и приказките им,които не са преписани са отдавна в кофата за боклук.

    Коментиран от #35

  • 33 Павел Пенев

    4 0 Отговор
    Самоходната мумия не може да попречи на Китай да ги изпревари, защото това вече е факт от три години.
  • 34 kjl

    2 0 Отговор
    Тоя ще ги довърши американците. До тук за два месеца, напечата 2 трилиона долара за раздаване. Сега нов план за още печатане. А бе дятка, те доларите отдавна не растат по дърветата.
  • 35 Stéphanie 🎲

    0 1 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    Има много за писане приятелю 👍знам разбира се но после идва и 😉


    Жорж Кювие беше най-гласният противник на Жан Батист Ламарк и неговите идеи за еволюция. Ламарк е привърженик на линейната система за класификация и че няма "постоянни видове". Основният аргумент на Кувие срещу идеите на Ламарк беше, че важни органи, като нервната система или сърдечно-съдовата система, не се променят или губят функцията си, както другите по-малко важни органи. Наличието на рудиментарни структури е крайъгълният камък на теорията на Ламарк.

    Коментиран от #36

  • 36 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Stéphanie 🎲":

    Така,така. Там му е грешката, както писах че се впуска в грешни разсъждения. Трябвало е да спре до натиск от средата. В крайна сметка, страницата е затворена от Кимура (made in Japan ;). А глупостите на дарвин изхвърлени окончателно в кофата. Днес в еволюционната биология се използват термините генетичен дрейф и натиск от средата. И напротив, вида с динамичния дрейф отстоява на натиска на средата с кооперативност. Така че забравете за глупостите на дарвин, който на всичкото отгоре не е бил биолог за всякакви глупости вътре и междувидови борби и чийтинг.

    Коментиран от #37, #38

  • 37 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Нали знаеш какво е възкликнал Артюр Рембо, "О, мой свещен Изток" ;)
  • 38 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    За тези, които хвърлят само поглед върху многопластовия Кимура (като всеки японец) който прави връзка между популационната генетика и молекулярната биология и кажат че не отхвърля дарвин, нека знаят че първото му заглавие е "Non-Darwinian evolution " Хахаха Всъщност, той не отхвърля натиска на средата като второстепенен фактор.
  • 39 hmhmhm

    0 0 Отговор
    а, тоя още жиф !
  • 40 ДОЙДОХМЕ

    1 0 Отговор
    ДОШЛО Е ВРЕМЕ И НИЕ ДА СЕ ОРИЕНТИРАМЕ КЪМ КИТАЙ КОЙТО Е ЗАДМИНАЛ ЩАТИТЕ ........... ЩЕ КУПУВАМЕ САМОЛЕТИ ОТ ТАМ , НО ПАК Ф16 ЗА КОИТО И КИТАЙ НЯМАТ ЗАВОД !
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.