Отидете към основна версия

7 848 76

Продължават опитите да освободят 400-метровия контейнеровоз, блокирал Суецкия канал (СНИМКИ)

  • контейнеровоз-
  • суецки канал-
  • египет-
  • евър гивън-
  • търговия

Около 12% от световната търговия преминава през изкуствения плавателен път, свързващ Средиземно с Червено море – най-краткия морски маршрут между Азия и Европа

Снимки: EPA/БГНЕС

Днес беше възобновена операцията по преместването на заседналия в Суецкия канал 400-метров контейнеровоз "Ever given". Ако тя е неуспешна, ще бъде организирана нова акция утре сутринта. В района са блокирани над 320 кораба. Броят на плавателните съдове, очакващи да преминат през Суецкия канал, нараства експоненциално и това вече променя графика на морските маршрути по цял свят, предупреждават блокирани в района моряци.

Във вторник товарният кораб беше отклонен от силни ветрове и пясъчна буря, която пречеше на видимостта, блокирайки диагонално Суецкия канал. Усилията на местните власти да отворят маршрута продължават с 10 влекача и още два плавателни съда. Съветник на египетския президент изрази надежда, че това може да стане до два-три дни. Експерти твърдят обаче, че преместването на кораба може да отнеме седмици.

Около 12% от световната търговия преминава през 193-километровия Суецки канал, свързващ Средиземно с Червено море – най-краткия път между Азия и Европа. Алтернативен е маршрутът край нос Добра надежда и южните брегове на Африка, но пътят оттам е с две седмици по-дълъг, отколкото през Суецкия канал.

Блокадата вече предизвика 3% ръст в цените на петрола.

"Европа трябва да се подготви за поскъпване и недостиг на редица стоки заради блокадата на Суецкия канал", прогнозира в интервю за програма "Хоризонт" на БНР анализаторът от лондонския Център за икономически и бизнес проучвания Кай Нойфелд. По думите му търговията по оста Азия-Европа няма да бъде нарушена сериозно, ако ключовият морски път бъде отворен скоро, но това става все по-малко вероятно.

Компанията собственик на кораба, блокирал Суецкия канал, се надява трафикът да бъде възстановен тази вечер.

Юкито Хигаки, президент на японската компания "Шоей Кисен", чийто кораб е "Евър гивън", изрази надеждата си трафикът през канала да бъде възстановен тази вечер. Хигаки даде в петък пресконференция, на която изложи актуална информация за усилията по деблокиране на кораба, заседнал в Суецкия канал. "В момента елиминираме пясъчните насипи, в които е заседнал корабът, с помощта на още машини за разчистване", изтъкна Хигаки.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 5 гласа.

Свързани новини