Отидете към основна версия

3 891 23

Гюл осъди нападението срещу Доган

  • доган-
  • атентат

Турският президент Абдуллах Гюл ясно заяви, че очаква от властите в София да разкрият нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган, съобщават медиите в Анкара.

Те уточняват, че Гюл е изпратил телеграма до Сокола, в която изразява дълбоко съжаление от извършения атентат срещу него.

Лидерът на главната опозиционна партия на Турция Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу заяви: "С огромно съжаление научих за покушението срещу Ахмед Доган в София, по време на партийната конференция. Категорично осъждам насочената срещу демократичните ценности, всякакви форми на тирания, груба сила и фашистко подтисничество.  В демократичните страни политиците не може да бъдат накарани да мълчат под заплахата на оръжия. Още веднъж изразявам своята за Ахмед Доган".

Заместник-председателят на републиканската Народна партия в Турция Фаик Йозтрак, и представители на повече от 60 изселнически организации, които бяха гости на конференцията, също осъдиха остро терористичния акт и още веднъж заявиха подкрепата си към Движение за права и свободи.

Външното министерство на Турция излезе с писмена декларация по случая, в което осъжда остро нападението срещу Ахмед Доган и изразява надежда за продължение на добросъседските отношения между двете страни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: