Отидете към основна версия

2 798 14

Стигна се до референдум за еднополовите бракове в Швейцария

  • еднополови бракове-
  • швейцария-
  • референдум-
  • противници

През май ще се определи дата за гласуване

Снимка : Shutterstock

Швейцарските избиратели ще имат окончателна дума за това дали еднополовите двойки могат да се женят, след като инициаторите събраха достатъчно подписи, за да се проведе задължителен референдум за закон от 2020 г., който позволява такъв брак, съобщават "Ройтерс" и "Суисинфо".

Това законодателство също така вече позволява на трансджендърите да променят биологичния си пол с декларация, което се счита за голяма промяна за такава консервативна държава по отношение на хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност. Говорител на на швейцарското правителство потвърди, че опонентите са събрали достатъчно подкрепа, за да свикат референдум по системата на пряка демокрация на нацията. През май ще се определи дата за допитването, което може да се проведе най-рано през септември.

Противниците на кампанията осъдиха "фалшивите бракове" и казаха, че само мъж и жена могат да се оженят.

Проучване, поръчано от гей групата за застъпничество „Пинк крос“, показва, че над 80% от швейцарците подкрепят еднополовите бракове, което предполага, че законът ще влезе в сила, дори ако бъде подложен на референдум, допълни Ройтерс.

Франция легализира еднополовите женитби през 2013 г., Германия през – 2017 г., а Върховният съд на САЩ постанови през 2015 г., че Конституцията предоставя на хората с еднакъв пол правото да се женят.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: