Отидете към основна версия

2 352 51

В Минск! Опасения за насилие върху Роман Протасевич

  • роман протасевич-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Протасевич беше задържан от беларуските власти, заедно с приятелката си, в неделя, след като отклониха в Минск полет от Атина за Вилнюс

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Увеличават се опасенията, че задържаният в Беларус опозиционен журналист Роман Протасевич е подложен на изтезания, съобщава ДПА. Агенцията цитира майка му - Наталия Протасевич, която твърди, че има ясни доказателства, че върху сина ѝ е упражнено насилие, което се виждало в разпространеното в понеделник от Минск видео с журналиста в предварителния арест.

Роман Протасевич беше задържан от беларуските власти, заедно с приятелката си, в неделя, след като отклониха в Минск полет от Атина за Вилнюс. В интервю за ДПА, майката на Протасевич подчертава, че не е хирург, но е сигурна, че носът на сина ѝ е счупен, а лявата му буза е подута.

Тя смята и, че синът ѝ е гримиран, за да не си личат нараняванията му. Майката на Роман Протасевич е забелязала и белези от душене по врата на сината. Според нея, той е изтезаван, за да изтръгнат признания от него.

В разпространиното от властта в Минск видео журналистът признава, че е организирал бунтове в Беларус, но че в ареста се отнасят с него, съгласно закона.

Според майката на журналиста, която живее с баща му в изгнание в Полша, е възможно беларуските власти да злоупотребят с приятелката му, за да пречупят сина ѝ.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: