Last news in Fakti

25 Май, 2021 22:00 1 482 20

Меркел: ЕС смята, че Беларус е нарушил международното право

  • ангела меркел-
  • беларус-
  • александър лукашенко

Канцлерът също така отбеляза, че Брюксел няма каквито и да е било доказателства, че Русия е замесена в инцидента, нещо, за което вчера сигнализира Великобритания

Меркел: ЕС смята, че Беларус е нарушил международното право - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Германският канцлер Ангела Меркел заяви във вторник, че Европейският съюз смята, че принудителното кацане в беларуската столица Минск на самолет на "Райънер" , който летеше от Атина до Вилнюс, нарушава международното право.

Решението на Беларус принудително да приземи самолет и да арестува журналист, който е бил на борда, е безпрецедентно и неприемливо, посочи тя, настоявайки дисидентът да бъде незабавно освободен.

"Обсъждахме този въпрос много интензивно и всички се съгласихме, че това е безпрецедентен и неприемлив акт", каза Меркел след срещата на върха на ЕС в Брюксел.

"Това беше принудително приземяване, което изложи хората на опасност и доведе до ареста на журналиста Роман Протасевич и неговата партньорка. Молим Беларус незабавно да освободи и двамата".

Меркел посочи, че в отговор на инцидента ЕС е разширил икономическите санкции срещу Беларус. Освен това тя заяви, че нови лица и организации са добавени към санкциите и са включени в т.нар. "черен списък".

Немският канцлер също така отбеляза, че единният блок няма каквито и да е било доказателства, че Русия е замесена в инцидента, нещо, за което вчера сигнализира Великобритания.

Коментарите на Меркел потвърдиха предишни изявления на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която заяви, че Беларус ще се сблъска със "сериозни последици", тъй като правителството на страната е изправено пред международно осъждане заради самолетната афера.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ха-ха-ха

    8 0 Отговор
    Меркел показа среден пръст на противниците на СП2 !
  • 2 Пръц

    8 3 Отговор
    Геносе Меркел с нетърпение чака изборите и да се пенсионира.В Газпром я чака голямо и удобно кресло в съвета на директорите,милионна заплата,дача на Крим и охрана от ФСБ(КГБ).
    И не на последно място ще има удоволствието да общува на Руски език защото знаем,че Немците говорят само с конете си на немски.
  • 3 Иван

    5 0 Отговор
    Партньор номер едно, партньор номер две.
  • 4 Немска мъка

    10 1 Отговор
    Всички завиждат за властта която има Лукашенко
  • 5 Иван

    12 0 Отговор
    Ево Моралес......прецедентно, нормално.
  • 6 Иван

    7 0 Отговор
    Еврейските сатанински плъхове от Синагогата казват, че нееврейските джентили са животни и имат къса памет.
  • 7 ежко

    13 0 Отговор
    Ха.... Едно време като израелците свалиха арабски самолет да хванат Арафат и други палестински лидери, какво стана?Едно голямо нищо!Сега пак ще стане едно нищо!
  • 8 Хан Ко Брат

    12 0 Отговор
    А какво мисли Меркел за унищожаването на Ирак, Либия и Афганистан от САЩ? Дали не нарушиха всякакво право?
  • 9 Наблюдател

    9 0 Отговор
    Прави впечатление че от Англия настояват че има доказателства за отвличането на самолета А Меркел им противоречи казва че няма доказателства


    Щом тя го казва какво се бутат англичаните тук
  • 10 Чуждо канче

    2 1 Отговор
    Кога мумията има време, да види какво става в подопечната ѝ губерния?
  • 11 Монгола

    6 0 Отговор
    Обратните от Великобритания могат да си го натрупат в задния двор с бамгладешците!
  • 12 Мдаа..

    2 0 Отговор
    Клякане му е майката,на Вова му писна да гледа есесовски разкрачени и надменни пози.Клякане,клякане им е спасението..
  • 13 СССРБарета

    7 0 Отговор
    Санкциите на западна Европа и САЩ не могат дори да одраскат боята на Беларус защото не са споделени от останалия свят и най-вече от други потърпевши от безсмислени санкции държави! Беларус ще продължи да търгува с останалите свободни Държави които не се намират под американския тоталитаризъм и тоест ще има само преориентиране на част от пазарите и контрагентите! Да не говорим че няма държава в света която ако е подкрепян от Русия може нещо да направят с частични санкции!
  • 14 МАША

    2 0 Отговор
    КУЧЕНЦА ОТ ЕС НЕ Е ВАЖНО КАКВО СМЯТАТЕ ВИЕ А КАКВО СМЯТАТ АМЕРИКАНЦИТЕ
  • 15 Павел пенев

    4 0 Отговор
    Ако в Беларус освободят задържания престъпник,ще има ли нарушение на международното право?
  • 16 ттт

    2 0 Отговор
    Аз смятах в първи и втори клас. Евро съюзът да не се прави на първолаче, което смята, ами да каже закон, член, алинея, които са нарушени. После ще видим, кой друг ги е нарушавал, дали ЕС го е санкционирал и дори дали не го е правил.
  • 17 ттт

    2 1 Отговор
    Беларус са изостанали и смятат с ябълки "деца, имаме две ябълки, добавяме още една, колко стават". ЕС са напреднали, смятат с компютри "деца имаме два компютъра, добавяме още един, колко компютъра стават".
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 big

    0 0 Отговор
    То не е ли по-добре Меркел да каже, кое от международното право не са нарушили САЩ, НАТО и ЕС, в частност Германия? Да не говорим за така наречените "демократични ценности"!
  • 20 Сульо

    1 0 Отговор
    Какво смята баба Меркел няма никакво значение. ЕС да не е нейния?
Новини по държави: