Last news in Fakti

25 Май, 2021 18:48 4 642 33

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда!

  • беларус-
  • александър лукашенко-
  • журналист-
  • роман протасевич

Пилотът поставил под въпрос произхода на бомбената заплаха, на което Минск отговорил, че охраната на летището я е получила по имейл

Беларус към пилота на Ryanair: Имате бомба на борда! - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Беларуският контрол на въздушното движение е казал на полета на Ryanair, отправящ се за Вилнюс, че на борда имало бомба, и предложил да се отклони към Минск според стенограма, публикувана от беларуското транспортно министерство, съобщава "Франс прес".

Принудителното приземяване на европейския пътнически полет в неделя предизвика глобално недоволство, като базирани в ЕС авиопревозвачи прекъснаха въздушните връзки с Беларус, а европейските лидери предупредиха за нови санкции.

Авиационният отдел на беларуското транспортно министерство публикува стенограма на разговора между летището в Минск и пилота на Ryanair.

"Имаме информация от специалните служби, че имате бомба на борда и тя може да бъде активирана над Вилнюс", казал ръководителят на въздушното движение в Минск, препоръчвайки на самолета да кацне.

Тогава пилотът поставил под въпрос произхода на бомбената заплаха, на което Минск отговорил, че охраната на летището я е получила по имейл.

Беларус няколко пъти е предложил самолетът да кацне в Минск, заявявайки, че това било "наша препоръка".

Вчера обаче беларуските власти заявиха, че решението за приземяване в Минск е взето независимо от пилота и че той е имал възможност да отиде или в Полша, или в Украйна.

Властите също така увериха, че бомбената заплаха се предполага, че е дошла от палестинската ислямистка групировка "Хамас" в имейл, адресиран до летището в Минск. Те повториха това твърдение в изявлението си днес.

Министерството на транспорта също така обяви днес, че представители на международни агенции са поканени за "допълнително разглеждане на обстоятелствата" на инцидента.

Поканените организации са Международната организация за гражданска авиация, Международната асоциация за въздушен транспорт, Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз и органите за гражданска авиация на ЕС и САЩ.

Самолетът на Ryanair, пътуващ от Атина до Вилнюс, превозваше опозиционен активист, който беше арестуван на летището в Минск, след като всички пътници слязоха за проверка за сигурност.

26-годишният Роман Протасевич избяга от Беларус през 2019 г. в ЕС, откъдето ръководи каналите Nexta в "Телеграм", ключова опозиционна медия в Беларус, която помогна за мобилизирането на протестиращите.

Беларуската държавна телевизия късно вчера излъчи кратко видео на Протасевич, потвърждаващо, че е в затвора в Минск и "признава" по обвинения в организиране на масови вълнения.

Негови приближени обаче казват, че видеото е направено под натиска на властите.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 9 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СИБИРСКИ КИТАЕЦ

    28 7 Отговор
    А един мармот завива шоколада в станиол :)
  • 2 САНДОКАН

    27 9 Отговор
    Ех кога и тука такива политици.А ТУЛУПА сладко спеше и на ум броеше
  • 3 Варварство

    29 13 Отговор
    в днешно време , при това , че това е ЦИВИЛЕН самолет , лети по линиен полет и на борда са живи хора , нармални граждани , а не....дамаджани !
  • 4 Бойко шкафа

    17 11 Отговор
    Tоя Лукашенко,същия диктатор като мене бре
  • 5 Ryanair:

    14 26 Отговор
    ало,Беларус,имате диктатор на власт!
  • 6 Пръц

    28 4 Отговор
    Бай Анатоли може би не знае,че Гръцките спецслужби са уведомили КГБ Минск за предполагаемото миниране на самолета.Още повече,че той е летял в близост до БАЕЦ.Показна операция на Белоруските спецслужби.Сега журналистчето обявено за издирване е в клетката и пее като канарче имена,адреси,банкови сметки за финансиране на Белоруската опозиция.

    Коментиран от #10

  • 7 СМЕРШ

    19 0 Отговор
    "Избягал в ЕС" ама къде точно?Смех в залата!
  • 8 Късно е,чада

    18 0 Отговор
    Мандалото лопна..
  • 9 Дамм ...

    6 0 Отговор
    Костова, ще коментирате ли?
  • 10 Ъхъ....

    10 6 Отговор

    До коментар #6 от "Пръц":

    Те Гръцките спецслужби така ще го пуснат да отлети от Атина....Че и с е-мейл ще ги уведомяват, защото няма телефон....😄😆🤣😂

    Коментиран от #12

  • 11 Интересно...

    11 1 Отговор
    Дали са проверили, откъде идва мейлът и дали заплахата не е фалшива....ако въобще има такъв мейл. Супер "късмет", че някой в проверил пощата навреме и не е имало проблем с интернета 😉
  • 12 Командирът

    22 6 Отговор

    До коментар #10 от "Ъхъ....":

    на самолета сам е взел решени да кацне в Минск .Няма какво да се умува повече.

    Коментиран от #13, #16

  • 13 Ами не умувай,

    4 10 Отговор

    До коментар #12 от "Командирът":

    като не щеш. Ама поне чети, какво пише.

    Коментиран от #18

  • 14 3.14К

    22 0 Отговор
    Ами публикувайте разговора кой какво е говорил. Какво тълкувате и внушавате? Извадете си записите от самолета, за да няма манипулации и ги дайте вие а не от диспечерите. Има черно на бяло всичко, но не искате, защото не ви изнася. А момчето е започнало да пее, заедно с цялата информация от телефона и компютъра и ще стане интересно.

    Коментиран от #17

  • 15 Ессерем

    14 6 Отговор
    Ами ако беше гръмнал?! Пак Беларус виновни,или РФ за по-лесно! Щото те носят ,на всичко носят!
  • 16 Интересно...

    8 4 Отговор

    До коментар #12 от "Командирът":

    доколко ли командирът е взел сам решението, след като няколко пъти са му "препоръчали". Чудя се, какво ли щяха да направят, ако беше отказал и над територията им прелита самолет, за който се смята, че е заплаха.
  • 17 Аз под

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "3.14К":

    "стенограма на разговора между летището и пилота" разбирам това, за което говориш ти.
  • 18 Няма

    9 3 Отговор

    До коментар #13 от "Ами не умувай,":

    какво да чета.Думата на комондира на самолета е закон!!!Точка!Това да не е детска занималня!?Отивай да четеш!

    Коментиран от #19, #20, #21, #23

  • 19 Закон е,

    6 6 Отговор

    До коментар #18 от "Няма":

    обаче командирът носи отговорност за живота на пътниците. В момента, в който му кажат "Считаме, че самолетът ти е заплаха, защото има бомба" и му препоръчат многократно да се приземи в Минск и той откаже, рискуват заплахата (разбирай самолетът" да бъде неутрализиран.😉
  • 20 Или мислиш, че

    4 4 Отговор

    До коментар #18 от "Няма":

    ей така са му пратили "ескорт"?!
  • 21 Добре е ти

    0 2 Отговор

    До коментар #18 от "Няма":

    да попрочетеш някои неща. А този тон...нали се сещаш какво да направиш с него? Както сам каза, не е детска занималня, така че го дръж на друго място и пред други хора. 😉😄😆

    Коментиран от #22

  • 22 Тонът

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Добре е ти":

    ми такъв какъвто трябва да е.Съветите на друго място!

    Коментиран от #24

  • 23 Верно ли

    3 0 Отговор

    До коментар #18 от "Няма":

    кво се разправяш с това с логореята? Беше позачезнало нещо, сега пак се включи. Сигурно е позабърсало нещо, ама като е станало ясно какво има насреща, се е разсъхнала работата :)))
  • 24 Хахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Тонът":

    Това го казваш ти. Нещо да не те извадих от комфортната ти зона - накарах те да се позамислиш ли, че го удари на истерични изблици? Споко, нЕма нужда. 😉

    Коментиран от #25

  • 25 Четене трябва

    0 2 Отговор

    До коментар #24 от "Хахаха":

    РЕГЛАМЕНТ (ЕИО) 3922/91 НА СЪВЕТА
    от 16 декември 1991 година!

    Коментиран от #26

  • 26 Коя част точно от

    3 1 Отговор

    До коментар #25 от "Четене трябва":

    "Регламент (ЕИО) 3922/91 на Съвета от 16 декември 1991 година относно хармонизирането на техническите изисквания и административните процедури в областта на гражданското въздухоплаване" се отнася по въпроса?!

    Коментиран от #27

  • 27 Всичко

    0 2 Отговор

    До коментар #26 от "Коя част точно от":

    чети.А и ЗГВ от горе до долу ,после пак се обади!

    Коментиран от #30, #33

  • 28 АУУУУУ

    3 1 Отговор
    ЕХА КАКВИ КРЕЩЯЩИ ОТ БЕЗСИЛИЕ ЧЕРВЕНИ КОМЕНТАРИ !!!! БЕЛАРУС Е ПОД ШАМАРИТЕ НА ЕВРОПА И САЩ !!! А ВИЕ НЕ МОЖЕТЕ И НЯМА ДА МОЖЕТЕ ДА ПРОМЕНИТЕ АБСОЛЮТНО НИЩО !!!! И ТОВА Е НАЙ-ХУБАВОТО !!! ГЛЕДАМ МИНУСИТЕ И СЕ СМЕЯ !!!! ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ , НЕ СПИРАЙТЕ СЪС ЖАЛКИТЕ КОМЕНТАРИ !!! ВЕНСЕРЕМОС ДРУГАРИИИИИ !!!!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Прочети това

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Всичко":

    "НАРЕДБА № 2320 ОТ 13 ЯНУАРИ 2006 Г. ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ПОСТИГАНЕ НА СИГУРНОСТТА В ГРАЖДАНСКОТО ВЪЗДУХОПЛАВАНЕ", по специално чл.11, т. 7 и 9: "Чл. 11. (1) Министерството на вътрешните работи осъществява функциите и задачите си за постигане сигурността в гражданското въздухоплаване, като...(...)...7.7. планира действия при актове на отвличане на ВС, диверсии, заплахи за взривяване или нападения върху ВС или обекти, свързани с гражданското въздухоплаване, граждански безредици, УСТАНОВЯВА КОНТРОЛ НАД ТЯХ;...9. . осигурява възможности за предприемане на бързи мерки С ИЗПОЛЗВАНЕ НА СИЛА при актове на незаконна намеса в обектите на гражданското въздухоплаване;'. За това говоря. Точно и конкретно. Отнася се за България, но със сигурност и Беларус има такъв еквивалент. И не ми обяснявай, че командирът на граждански самолет има повече тежест срещу военните. Четеш грешните закони.
  • 31 Ми така се процедира при сигмсл за бомба

    4 1 Отговор
    Като кацнал самолетът, проверете го, осигурете друг за пътниците и да продължат. Защо арестувате журналисти, пък макар и опозиционери? Плитко скроено.

    Коментиран от #32

  • 32 Сигнал

    0 1 Отговор

    До коментар #31 от "Ми така се процедира при сигмсл за бомба":

    Сигнал
  • 33 Виж и това

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "Всичко":

    "Има подписани споразумения за т. нар. "air policing" между съответното РВД и военновъздушните сили на съответната страна. Когато е задействан този механизъм, ръководителят на полети известява командира на въздухоплавателното средство, че трябва да кацне на най-близкото летище. И съответно, ако командирът не се подчини на това указание на ръководителя на полети, тогава се активира това споразумение и военновъздушните сили посредством изтребители принуждават пилота да кацне на летището, което държавата изисква." 😉
Новини по държави: