Отидете към основна версия

1 662 14

Щатите не могат да изчистят "мръсното петно от душата си"

  • джордж флойд-
  • расизъм-
  • законопроект-
  • годишнина-
  • полицейско насилие

Според статистиките от началото на 2021 г. до 30 април има само 6 дни, в които американската полиция не убила никого

Снимка: БГНЕС

Вчера на различни места в САЩ се проведоха мероприятия, посветени на година от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който бе убит от полицай, предаде "Радио Китай".

Въпреки че полицаят бе признат за виновен от съда и САЩ заявиха, че са против расизма, безнадеждната и тъжна реалност е, че след една година в страната насилственото прилагане на закона, основано на расовата дискриминация, не стига, че не е намаляло, а напротив - продължава. Системният расизъм стои като „мръсно петно върху душата“ на САЩ.

„Полицаи продължават да убиват хора със същата скорост“ - това е заглавието на статия, публикувана на 25 май на американския уебсайт за политически новини „Politico“.

Списание "Таймс" също иронично заяви, че макар и пандемията да е накарала много хора да останат у дома, редица разследвания показват, че от юни 2020 г. процентът на извършените от американски полицаи убийства е почти същият като през последните пет години.

Според статистиките от началото на 2021 г. до 30 април има само 6 дни, в които американската полиция не убила никого.

По-лошото обаче е насилственото прилагане на законите, базирано на расовата дискриминация. Според анкета, която очертава картата на извършеното от полицията насилие през 2020 г., американските полицаи са убили 1126 души, сред които 28% са от африкански произход, но те са само 13% от населението на страната.

Джордж Флойд бе считан за последният пострадал от подобен инциденти, но реалността показва, че това не е така. Нови случаи като този на Флойд се случват непрекъснато, като само през последните дни вече има няколко.

Същевременно исканите от различни обществени кръгове реформи на полицейските служби в САЩ често са изправени пред пречки.

Законопроектът за реформата, който носи името на Флойд, не само не бе приет в рамките на тази една година след смъртта му, но вероятно може да „умре“ в безкрайните обсъждания в Горната камара. Според анализи, дори и законопроектът да бъде одобрен, изпълнението му ще бъде ограничено, защото различните щати на страната имат собствени политики и законодателни процедури.

Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.

Свързани новини