Last news in Fakti

27 Май, 2021 15:49 1 655 14

Щатите не могат да изчистят "мръсното петно от душата си"

  • джордж флойд-
  • расизъм-
  • законопроект-
  • годишнина-
  • полицейско насилие

Според статистиките от началото на 2021 г. до 30 април има само 6 дни, в които американската полиция не убила никого

Щатите не могат да изчистят "мръсното петно от душата си" - 1
Снимка: БГНЕС

Вчера на различни места в САЩ се проведоха мероприятия, посветени на година от смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, който бе убит от полицай, предаде "Радио Китай".

Въпреки че полицаят бе признат за виновен от съда и САЩ заявиха, че са против расизма, безнадеждната и тъжна реалност е, че след една година в страната насилственото прилагане на закона, основано на расовата дискриминация, не стига, че не е намаляло, а напротив - продължава. Системният расизъм стои като „мръсно петно върху душата“ на САЩ.

„Полицаи продължават да убиват хора със същата скорост“ - това е заглавието на статия, публикувана на 25 май на американския уебсайт за политически новини „Politico“.

Списание "Таймс" също иронично заяви, че макар и пандемията да е накарала много хора да останат у дома, редица разследвания показват, че от юни 2020 г. процентът на извършените от американски полицаи убийства е почти същият като през последните пет години.

Според статистиките от началото на 2021 г. до 30 април има само 6 дни, в които американската полиция не убила никого.

По-лошото обаче е насилственото прилагане на законите, базирано на расовата дискриминация. Според анкета, която очертава картата на извършеното от полицията насилие през 2020 г., американските полицаи са убили 1126 души, сред които 28% са от африкански произход, но те са само 13% от населението на страната.

Джордж Флойд бе считан за последният пострадал от подобен инциденти, но реалността показва, че това не е така. Нови случаи като този на Флойд се случват непрекъснато, като само през последните дни вече има няколко.

Същевременно исканите от различни обществени кръгове реформи на полицейските служби в САЩ често са изправени пред пречки.

Законопроектът за реформата, който носи името на Флойд, не само не бе приет в рамките на тази една година след смъртта му, но вероятно може да „умре“ в безкрайните обсъждания в Горната камара. Според анализи, дори и законопроектът да бъде одобрен, изпълнението му ще бъде ограничено, защото различните щати на страната имат собствени политики и законодателни процедури.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Това е много зле . ..

    4 4 Отговор
    Трябва всеки ден.
  • 2 Бaро Вкаров

    29 1 Отговор
    Американските полицай са лоши хора!Те пречат на афроамериканците да лъжат,да крадат ,да продават дрога и да проституират!😢
  • 3 Дрън

    7 4 Отговор
    То МВР -то в България да не беше по различно: Трепване с гранатомет, убийства, чрез бой, и т.н.
  • 4 САЩ Е НАЙ НАЙ

    25 2 Отговор
    ДЕМОКРАЦИЯТА.ЗАТОВА И БОЯТ И УБИЙСТВАТА ТАМ СА ДЕМОКРАТИЧНИ.ВИЖ АКО УДАРЯТ НЯКОЙ БОКЛУК В РУСИЯ ИЛИ БЕЛАРУС ТОВА Е ДИКТАТУРА , МРАКОБЕСИЕ И АВТОКРАТИЗЪМ.ЗАТОВА ДА ЖИВЕЙ ДЕМОКРАЦИЯТА И НИЕ В НЕЯ
  • 5 яяяя

    19 1 Отговор
    Нека се избиват помежду си , това е циливизационен избор!
  • 6 Дрън,дрън

    26 0 Отговор
    28% от африкански произход утрепани от полицията,демек 72% бели хора убити от същата полиция.Тааааа,за ква дискриминация става на въпрос,дискриминация над тия с НЕафрикански произход ли?Нещо им бега математиката на тия либерасти!

    Коментиран от #8

  • 7 баба Яга

    7 1 Отговор
    Абе че се вихри расизъм в САЩ - това си е неоспорим факт!
  • 8 Либераст

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Дрън,дрън":

    Тъй де!Само бели хора требе да биват убивани от полицията,а Тея с африканския произход да си развяват конья!
  • 9 асдас

    14 0 Отговор
    "сред които 28% са от африкански произход, но те са само 13% от населението на страната"

    Ами логично: 90% от престъпленията се извършват от негри.
  • 10 Щото са

    12 0 Отговор
    Първо не са 13% защото политкоректните либерасти в САЩ не водят статистика на расова основа. Както са 13% така може да бъдат и 23%. Проблемът е,че от афросите са най-много разведените и самотните майки,без брак живеещи на издръжка от държавата. Там са най-многото наркомани,проститутки и престъпници. Тия са най-мързеливи и нефелни да си самоорганизират живота. Тия само могат да вегетират около белите хора и да живеят като паразити. Нали навремето им направиха нигърска държава в Африка. Що не отидат в прародината си и да си урeдят държавата по свой вкус и закон? Щото са нефелници.
  • 11 Вейдър

    7 0 Отговор
    Защо убиват бели хора? Сигурно ги убиват чернокожите полицаи!
  • 12 dfu

    5 0 Отговор
    " сред които 28% са от африкански произход, но те са само 13% от населението на страната."

    Да кажат и колко % от престъпленията са от африканопроизхождащи, а не да се праят все едно няма проблем с тях.
  • 13 Русия 24 тв

    3 0 Отговор
    Там сега е модерно да публикуват данни че бял е нарушил правилата а всъщност хиляди афроамерски престъпления непопадат в статистиката и новините
  • 14 Gen Gurko

    4 0 Отговор
    Към всички откачени последователи на свети Флойд-: Кукуригууууууууу!