Отидете към основна версия

1 967 1

Свиха лаптоп с информация от ядрения шеф на Израел

  • лаптоп-
  • информация-
  • шаул хорев

Израелските власти частично разсекретиха подробности около похищението на втори лаптоп, принадлежащ на най-големия ядрен шеф в страната, съобщи британският „Гардиън“. „Да ти откраднат един лаптоп може да е лош късмет, но да ти откраднат два вече прилича на небрежност, особено когато си ръководител на ядрената програма на Израел“, коментира изданието.

Новината за кражбата на ноутбука от дома на Шаул Хорев в Бейт Ицхак станала в понеделник, но до момента била пазена в тайна от обществеността в страната по настояване на военната цензура и полицията. Сега става ясно, че освен преносим компютър грабителите са взели портфейл, „комуникационно устройство“ ( вероятно смартфон), папки с документи и бележник.

Тъй като Хорев за втори път остава без компютър, разследващите предполагат, че престъплението може да не е чисто криминално, а да е плод на чужди шпионски интереси.

От Атомната агенция на Израел, чийто шеф е Шаул Хорев, вече са заявили, че откраднатите вещи и документи не съдържат свръхсекретна информация, тъй като било забранено подобни материали да се изнасят извън офиса на централата. В същото време обаче за ръководители от такъв ранг в структурата се правят изключения от общите правила, намеква „Гардиън“. Така или иначе, точното съдържание на похитените файлове засега не се уточнява. 

Като глава на Атомната агенция Хорев има достъп до най-големите държавни тайни, напр. има право да ползва данните на разузнавателните служби Мосад за ядрената програма на Иран. При това той се отчита пряко за дейността си само на министър-председателя Бенямин Нетаняху.

Блогърът Ричард Силвърстейн припомни, че по ирония на съдбата Израел преди време  беше обявил, че е получил информация за ядрената програма на Иран именно от откраднат лаптоп, който е бил използван като доказателство за ядрените амбиции на мюсюлманската държава – обяснение, в което световната общественост едва ли вярва.  

В дома на висшия държавен чиновник, в който той живее със съпругата и двете си дъщери, имало денонощно видеонаблюдение и полицията вече е иззела записите от охранителните камери. Жилището на Хорев обаче не разполагало с допълнителна охрана, тъй като такава в Израел се полага само на министрите от действащия кабинет.

През януари неизвестни злосторници свиха от друг високопоставен член на администрацията на Нетаняху мобилен телефон, съдържащ информация за срещите и пътуванията на премиера.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини