Отидете към основна версия

6 794 11

Жанин Анес я грозят 30 г. затвор за престъпление срещу човечеството

  • жанин анес-
  • затвор-
  • престъпление срещу човечеството-
  • бивш президент-
  • държавен преврат

Бившата изпълняваща длъжността президент на Боливия бе задържана на 13 март във връзка с разследване по делото за държавен преврат

Снимка: БГНЕС

Бившият изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Анес може да получи максималния срок от 30 години лишаване от свобода за престъпления срещу човечеството по време на пребиваването ѝ начело на държавата след държавния преврат там. Информацията е разпространена от агенция Télam, която се позова на изявление на бившия външен министър Рохелио Майта, съобщи Actualno.

„Трябва ясно да се разбере, че става въпрос за престъпление срещу човечеството, а за това е предвидено максимално наказание. Римският статут [на Международния наказателен съд] постановява, че деяния като масови убийства и репресии заслужават 30 години лишаване от свобода“, каза Майта.

Ден по-рано интердисциплинарна група от независими експерти на Междуамериканската комисия по правата на човека представи заключение, в което се отбелязва, че в резултат на военни и полицейски операции, извършени по заповед на правителството на Анес, са убити десетки цивилни, а много са били ранени.

Според Майта, докладът ясно установява, че между 2019 и 2020 г. в градовете Сакаба, Кочабамба и Ел Алто са извършени престъпления срещу човечеството.

Бившата изпълняваща длъжността президент на Боливия бе задържана на 13 март във връзка с разследване по делото за държавен преврат, в рамките на което ѝ бе повдигнато обвинение в тероризъм, подстрекателство към метеж и заговор. Заедно с нея бяха арестувани няколко министри и бившите командващи на армията, на ВМС и ВВС. Анес, от своя страна, твърди, че е жертва на политическо преследване.

През ноември 2019 г. бившият президент на Боливия Ево Моралес подаде оставка на фона на подкрепяните от военните протести срещу неговото преизбиране, припомня ТАСС.

Анес, която тогава заемаше поста заместник-председател на Камарата на сенаторите, обяви, че поема поста държавен глава до провеждането на нови избори и назначи свой министерски съвет. През октомври 2020 г. се проведоха избори и за президент бе избран съратникът на Моралес Луис Арсе.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.

Свързани новини