Last news in Fakti

20 Август, 2021 06:09 6 784 11

Жанин Анес я грозят 30 г. затвор за престъпление срещу човечеството

  • жанин анес-
  • затвор-
  • престъпление срещу човечеството-
  • бивш президент-
  • държавен преврат

Бившата изпълняваща длъжността президент на Боливия бе задържана на 13 март във връзка с разследване по делото за държавен преврат

Жанин Анес я грозят 30 г. затвор за престъпление срещу човечеството - 1
Снимка: БГНЕС

Бившият изпълняващ длъжността президент на Боливия Жанин Анес може да получи максималния срок от 30 години лишаване от свобода за престъпления срещу човечеството по време на пребиваването ѝ начело на държавата след държавния преврат там. Информацията е разпространена от агенция Télam, която се позова на изявление на бившия външен министър Рохелио Майта, съобщи Actualno.

„Трябва ясно да се разбере, че става въпрос за престъпление срещу човечеството, а за това е предвидено максимално наказание. Римският статут [на Международния наказателен съд] постановява, че деяния като масови убийства и репресии заслужават 30 години лишаване от свобода“, каза Майта.

Ден по-рано интердисциплинарна група от независими експерти на Междуамериканската комисия по правата на човека представи заключение, в което се отбелязва, че в резултат на военни и полицейски операции, извършени по заповед на правителството на Анес, са убити десетки цивилни, а много са били ранени.

Според Майта, докладът ясно установява, че между 2019 и 2020 г. в градовете Сакаба, Кочабамба и Ел Алто са извършени престъпления срещу човечеството.

Бившата изпълняваща длъжността президент на Боливия бе задържана на 13 март във връзка с разследване по делото за държавен преврат, в рамките на което ѝ бе повдигнато обвинение в тероризъм, подстрекателство към метеж и заговор. Заедно с нея бяха арестувани няколко министри и бившите командващи на армията, на ВМС и ВВС. Анес, от своя страна, твърди, че е жертва на политическо преследване.

През ноември 2019 г. бившият президент на Боливия Ево Моралес подаде оставка на фона на подкрепяните от военните протести срещу неговото преизбиране, припомня ТАСС.

Анес, която тогава заемаше поста заместник-председател на Камарата на сенаторите, обяви, че поема поста държавен глава до провеждането на нови избори и назначи свой министерски съвет. През октомври 2020 г. се проведоха избори и за президент бе избран съратникът на Моралес Луис Арсе.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сатъра на Хана

    30 2 Отговор
    Софийския сиганин Иван Гаргамелич Костофф ГейСерегей, ДЖОЛАНА, Рапона и техните правителства на Съд за Геноцид. .... Българи, не знам дали са ви казали че според всички проучвания и от ООН, и от Мисля че беше Харвард, и от Световната Банка ... България 2100 година ще е само 2.5 милиона ... И процеса е Необратим .. Ако се вземат мерки днес, можем да сме 4 000 000 милиона, колкото ще бъдат Гърция и Сърбия. ... Турция ще е 80 000 000. ... Искам да ви накарам да се замислим

    Коментиран от #4, #10, #11

  • 2 цербер

    7 0 Отговор
    Бившата изпълняваща длъжността президентка на Боливия
  • 3 БАЙ КУРТИ

    13 0 Отговор
    Йоанче първо погледни къде се намира Боливия и тогава пиши кои били арестувани и ... ВМС , БОЛИВИЯ няма излаз на море по точно губи /след войната с Чили /. Имат няколко речни катера и на това ако му викаш ВМС .
  • 4 чекмедже 2

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Няма кой да мисли..като гледам ДБ и тези на мая където не знаят къде отиват ,защото вече са пристигнали..ама хич не им пука ва България..Христью и Мая вече бяха в управлението на България..
  • 5 Ляв плюс

    12 0 Отговор
    Да, Социализмът в Латинска Америка е неудържим след столетия управление на испано-португалската хунта, силно поддържана от Севера. Китай може и да подкрепи Соициализма там - не само в Африка
  • 6 За овце

    9 0 Отговор
    Значи трябва да получат по 30 години всички управляващи, всички от СЗО и ЕС.
  • 7 Аз питам

    4 0 Отговор
    Кога и нашия?

    Коментиран от #8

  • 8 Кую

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аз питам":

    Нашите...
  • 9 Гост

    1 0 Отговор
    А геноцидът с КОВ19 какво наказание заслужава? Защо още не сте намерили кой го пусна?
  • 10 Гост

    1 1 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Да се замислим ли? Как пък не! Ти глей новите яки снимки на Николета и виж ромският славей какъв як концерт ша прай у чалготеката в Брацигово. На следващите избори да раздадат по още 50 кинта за глас и да има избори все така по три пъти в годината. Да са лей рикия, да са млющи тришия и да гърми чалгия. Тия интелектуални блъсканици не са за нас.
  • 11 САЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Сатъра на Хана":

    Добре го казваш. Адмирации. Но мислещи няма и не ще има.
    Перспектива никаква.
    32 годишен и продължаващ преход?!?! Батак за България и народа. Мазен курбан за всички управляващи ни през тези години. Тези които сринаха икономиката ни под чуждо давление и подариха земята ни за собствено благополучие.
    Елементарно е - няма истински българи.