Отидете към основна версия

3 716 28

Военна заплаха! Япония подготвя рекорден бюджет от $50 милиарда

  • япония-
  • отбрана-
  • ф-35-
  • северна корея

Растящият военен бюджет на Токио е и резултат от натиска на САЩ да играе по-голяма роля в регионалната сигурност на фона на растящо напрежение в отношенията между Вашингтон и Пекин

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Японското военно министерство обяви, че иска рекорден бюджет от $50 милиарда с оглед на растящите заплахи от Китай и Северна Корея, предаде АФП.

Военният бюджет на Япония расте устойчиво през последното десетилетие, а в искането си министерството предупреди, че „ситуацията със сигурността около страната още се изостря“

Ведомството настоява да получи 5,48 трилиона йени ($50 милиарда) за финансовата година, която започва от април 2022 г., което е увеличение с 2,6% от сумата от 5,3 милиарда йени, одобрена за текущата година, която приключва в края на март. Тя е малко по-малко от първоначално поисканите 5,49 трилиона йени миналата година.

Новата заявка включва изграждането на пет военни кораба и на подводница, както и покупката на 12 изтребителя Ф-35. Министерството иска още да повиши отбранителните способности на страната в Космоса и киберсигурността.

Японските военни се безпокоят основно от растящи заплахи от Китай и Северна Корея, каза Хидеши Такесада, експерт по въпросите на отбраната и гостуващ професор в университета „Такушоку“.

„Военните възможности на Народноосвободителната армия на Китай растат по-бързо, отколкото мислехме, а заплахите от ракетните и ядрени разработки на Северна Корея реално никога не са намалявали“, каза той пред АФП.

Китайските военни разходи растат успоредно с икономиката, като се увеличават в продължение на 26 последователни години, достигайки $252 милиарда през 2020, по оценка на изследователи.

В същото време Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ) обяви, че изглежда Северна Корея е рестартирала ядрения реактор в Йонбьон, който произвежда плутоний. Агенцията на ООН нарече това „дълбоко обезпокояващо“ развитие и възможен признак, че Пхенян разширява програмата си за разработка на забранени оръжия.

Растящият военен бюджет на Япония е и резултат от натиска на САЩ да играе по-голяма роля в регионалната сигурност на фона на растящо напрежение в отношенията между Вашингтон и Пекин, каза Такесада.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 8 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: