Отидете към основна версия

3 787 35

Фон дер Лайен: Третирането на Франция от Австралия, САЩ и Великобритания е неприемливо

  • урсула фон дер лaйен-
  • сащ-
  • австралия-
  • подводници

Забележките на шефа на ЕК предвещават проблеми относно следващия кръг от преговорите за свободна търговия между ЕС и Австралия, които бяха насрочени за октомври

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен определи в интервю за CNN отношението на Франция от страна на Австралия, Обединеното кралство и САЩ като неприемливо.

Говорейки в контекста на наскоро обявения пакт за сигурност АУКУС (AUKUS), който ефективно анулира съществуващ договор между Австралия и Франция за производство на подводници, Фон дер Лайен предупреди, че "една от нашите държави членки е третирана по начин, който не е приемлив, затова искаме да знаем какво се е случило и защо се е случило, преди да продължим да работим както обикновено".

Забележките на Фон дер Лайен предвещават проблеми относно следващия кръг от преговорите за свободна търговия между ЕС и Австралия, които бяха насрочени за октомври.

Говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер пък каза, че Комисията анализира "въздействието, което оповестяването на АУКУС ще окаже върху този преговорен график".

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: