28 Декември, 2021 09:56 6 117 49

Мартин Табаков за ФАКТИ: ЕС претърпя две сериозни унижения през 2021 г. - едното в Москва, другото при Ердоган

  • мартин табаков-
  • украйна-
  • сащ-
  • афганистан-
  • ес-
  • русия-
  • международна политика-
  • 2021 г.-
  • aukus

"Амбицията на Москва е държавите в Източна Европа да не бъдат пълноценни членки на ЕС и НАТО", смята докторът по политически науки

Мартин Табаков за ФАКТИ: ЕС претърпя две сериозни унижения през 2021 г. - едното в Москва, другото при Ердоган - 1
Мартин Табаков; Кадър: bTV
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Дислоцирането на руски войски по границата с Украйна, сключването на трилатералния пакт за сигурност AUKUS и напускането на силите на НАТО от Афганистан - тези три събития белязаха 2021 година в международен план според доктора по политически науки Мартин Табаков.

Как се отразиха тези събития, продължават ли последиците от тях и каква е равносметката от отминаващата 2021 година - по тези въпроси от ФАКТИ разговаряхме с д-р Мартин Табаков.

"В много отношения Джо Байдън продължи политиката на Доналд Тръмп", посочи още той.

"Дипломацията на ЕС често се оказваше в ролята на обекта, а не на субекта", смята анализаторът.

Целия разговор четете в следващите редове:

- Д-р Табаков, кои три събития белязаха 2021 година в международен план за Вас?

- Най-важното събитие, когато става дума за Европа, бе дислоцирането на руски войски по границата с Украйна. При това, на два пъти през изминаващата година – през април и ноември месец. На микро ниво, дотук се стигна след като Украйна не се чувстваше мотивирана да изпълнява Минските споразумения, сами родени от слаба европейска дипломация. На макро ниво, с този натиск Русия иска да си спечели отстъпки – било в самата Украйна, било в региона на Черно море, било спрямо цяла Източна Европа.

Ако отместим поглед към Индо-Пасифика, събитието, което направи разлика, бе сключването на трилатералния пакт за сигурност AUKUS между САЩ, Великобритания и Австралия, който бе показателен както за желанието на Канбера да участва с допълнителни средства в регионалната архитектура за сигурност, така и за мотивацията на Вашингтон да развива “решетката от съюзи” - по думите на съветника по национална сигурност Джейк Съливан, в Индо-Пасифика.

Като трето събитие – напускането на силите на НАТО от Афганистан. Като тук значение имаше не само самият акт, но и разхвърляният начин, по който той се реализира.

- В контекста на напрежението по границата между Украйна и Руската федерация, Москва излезе и с предложения, които, по думите ѝ, биха довели до подобряване на сигурността на европейския континент. Как ще коментирате въпросните руски предложения, адресирани до НАТО?

- Руските предложения, синтезирани най-общо в желанието за редуциране на оперативните възможности на Алианса в Източна Европа, имат обща основа и тя е създаването на буфер – сива зона – между Руската федерация и Алианса. Това е “украинизиране” на Източно Европа: създаването на сива зона със смесен суверенитет.

Според мен тук амбицията на Москва дори не е тези държави да бъдат отново в руската геополитическа периферия - Източна Европа е по-антагонистично настроена от Западна спрямо Москва, но по-скоро те да не бъдат пълноценни членки на ЕС и НАТО. Русия отдавна загуби шанса да гледа на държавите от Източна Европа като на съдържащи възможности за нея. Затова Москва иска да мисли за бившите социалистически страни като поне некриещи рискове за нейната сигурност, бидейки използвани например от САЩ. Оттук например желанието на Руската федерация да не се разполагат настъпателни оръжия в членките НАТО от Източна Европа.

- Другата тема, която споменахте – тристранния пакт AUKUS. Повече конфликти или евентуални ползи донесе подписването му?

- Със сигурност подписването му провокира сериозни разногласия. Един път, в “западния” лагер – между Франция, от една страна, САЩ и Австралия, от друга. Втори път, между Вашингтон, Лондон, Канбера и Пекин.

По-интересна обаче бе реакцията на държави от Югоизточна Азия като Филипините и Виетнам, които реагираха позитивно на AUKUS, за разлика от Малайзия и Индонезия например. Все пак в тази част на света, емблематичен пример за което е самата Австралия, има държави, които се опитват да балансират нарастващата им икономическа зависимост от Китай с развиване на военно-отбранителното сътрудничество със САЩ, или пък и с Русия и Франция, какъвто е случаят на Индия.

- В началото на годината - на 20 януари 2021 година, встъпи в длъжност новият президент на САЩ Джо Байдън. С какво се промени политиката на САЩ спрямо политиката по време на управлението на Тръмп?

- Предвид шумът, който се създаваше преди това, вероятно ще прозвучи необичайно, но в много отношения Джо Байдън продължи политиката на Доналд Тръмп. На целево ниво, новата администрация във Вашингтон продължи да развива коалицията от държави в Индо-Пасифика, основно със страните от Четиристранния диалог по сигурността – Австралия, Индия и Япония. На инструментално ниво, демократът запази митата върху Китай, наложени преди това от републиканеца. Разбира се, сегашната американска администрация демонстрира много по-голямо внимание спрямо други страни, включително тези от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия - Камала Харис бе във Виетнам и Сингапур, Антъни Блинкен посети Индонезия и Малайзия. Придружен от ръководителя на Пентагона, държавният секретар на САЩ проведе и срещите 2+2 с Япония и Южна Корея.

От друга страна, когато става дума за отношенията между САЩ и ЕС, бяха предприети някои стъпки за разрешаване на проблемите в евроатлантическото пространство: бяха отложени тарифите за алуминий и желязо, както бе инициирано и решение на проблемите със субсидиите на Боинг и Еърбъс.

- Силна или слаба за външната политика на ЕС бе 2021-ва година?

- Не ми носи удовлетворение това да използвам силни думи или да изпадам в леснотията на обобщенията, но струва ми се, че дипломацията на ЕС през тази година претърпя две сериозни унижения. Едното, в Москва, където Върховният представител по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел бе наставнически адресиран от руския му колега Сергей Лавров. Другото, когато в Анкара Урсула фон дер Лайен стоя като част от интериора, при съвместното ѝ посещение с Шарл Мишел при турския президент Реджеп Таийп Ердоган.

Но за да не кажете, че съм заложник на символната страна, ще се върна на Украйна, където Германия и Франция видимо не успяха да се справят с нарастващия натиск от Владимир Путин. Последният бе придружен с бежански такъв - по границата на Беларус с Полша и Литва, и с доставките на руския газ към Стария континент. Изобщо дипломацията на ЕС често се оказваше в ролята на обекта, а не на субекта. Същото бе и спрямо изтеглянето на Алианса от Афганистан, където европейската квота на НАТО до последно не знаеше какво се случва.

- Наблюдавахме ареста и осъждането на Алексей Навални, след това “Единна Русия” спечели парламентарните избори в Русия. Промениха ли нещо тези събития?

- Отдавна изборите в Русия не служат за верификация на електорални нагласи, а за утвърждаване на тези на властта. Иначе в Руската федерация със сигурност има дисиденти, но те не са със статута на медийни звезди. Нещо повече, ние не познаваме тези хора, западните средства за масова информация не правят интервюта с тях, посолствата на западните държави не повдигат въпроса за тяхното състояние. От тази гледна точка, смятам, че прекаленият – вече превърнал се в комерсиален – интерес спрямо Алексей Навални изиграва контра-продуктивна роля. Нима ние в България не знаем, че тук истинските дисиденти на социалистическия режим бяха впоследствие заглушени и низвергнати, за сметка на телевизионните антикомунисти?

- Споменахте вече Афганистан, където талибаните взеха властта. Четири месеца по-късно, можем ли да направим някаква равносметка с какво това промени геополитическата констелация в региона?

- Влиянието на Пакистан върху Афганистан не просто се увеличи, а се и институционализира посредством назначаването на талибани, близки до властите в Исламабад, на ключови позиции в правителството на Афганистан, включително вътрешно министерство, и като губернатори на отделни провинции. Нараснаха и апетитите на Китай спрямо това да свърже инфраструктурно Афганистан към Китайско-Пакистанския икономически коридор, а оттам да осигури на страната и излаз към Индийския океан. При все, че не го казват на глас, засега Русия и Иран се чувстват по-скоро ощетени от така развиващите се събития.

- Виждате ли опасност от мащабен военен конфликт?

- За да се стигне до такъв, това би означавало, че „спирачките” в международната система за сигурност са срязани. Не мисля, че все още сме дотам. Но трябва да гледаме с особено внимание какво се случва в Тайванския проток и Южнокитайското море. Границата между Индия и Китай по Хималаите също винаги е имала рисков характер.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нннн

    90 2 Отговор
    Съвсем логично е Русия да не иска врагове по границата си. Щатите също няма да са щастливи, ако Мексико и Канада участват в чужд военен блок.
  • 2 Някой

    51 2 Отговор
    Всеки получава това, което е заслужил.
    С такива политици, такова отношение.

    Коментиран от #7

  • 3 А униженията

    63 2 Отговор
    идващи отвъд океана не се броят защото са ежедневие…

    Коментиран от #8

  • 4 Сивата чапла

    52 4 Отговор
    Това си е майсторство, толкова много приказки и накрая нищо.
  • 5 Анонимен

    70 3 Отговор
    Изкефи ме как Ердоган не даде столче на Урсула Л@йнен и тя остана права.
  • 6 Хахаха..

    65 3 Отговор
    Ние и без това НЕ сме пълноценен член на ЕС и съюзник на НАТО.От балканските народи може би само Влахия донякъде е.Не вярваме в тези две институции.Набутани сме там насила от Обстоятелствата.Ами това е..

    Коментиран от #48

  • 7 По-коректно е;

    10 13 Отговор

    До коментар #2 от "Някой":

    С такъв народ,такива политици.Щото това е универсалната Истина и тя важи за всички общества на планетата!

    Коментиран от #13

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 старата европа

    54 1 Отговор
    Европа е обречена на разпад. Стъпва на политически идеологии, прокарвани от шепа, те разбира се не са шепа, но формално шепа корумпирани бюрократи опитващи се да налагат евро-либералната си идеология и правила на съществуване и поведение над всички останали. Европа трябва да е съюз на националните държави. И взаимно да се уважават културите и интересите на народите. Не да се опитват да създадат поредния съветски човек и да заличават корените на хората, съсредоточавайки богатсвата в себе си, в шепа държави, тук вече наистина шепа.

    Коментиран от #15

  • 10 С такива

    6 49 Отговор
    българи такава съдба ,руски марионетки !

    Коментиран от #16

  • 11 В.В.П.

    47 4 Отговор
    Това е реалността Табаков.Печелят оръжията..Сащ ще издоят Австралия,със90 млд за ваксини и 90 млд за подводница на картинки .Ей това е бизнес.Между братовчеди
  • 12 Валентин

    46 1 Отговор
    Продъллжавате с поредицата от никому непознати НПО-агентчета получаващи чужди пари, за да защитават чужди интереси, а не Български.
  • 13 Някой

    38 2 Отговор

    До коментар #7 от "По-коректно е;":

    По принцип си прав. Значи, това важи за целият ЕС. Нефелен народ, продажни и некадърни политици.

    Европа е пътник - през следващите 20 години ще се преобразува в гето халифат. Благодарение на овчето население и късогледи политици.
  • 14 Кинжал

    53 1 Отговор
    Събитието белязало годината определено е срамното бягство на американците и техните натовски лакеи от държава, която 20 години бяха безцеремонно окупирали. Бягаха един през друг и през глава от чалми с калашници, зарязвайки модерната си и безполезна техника. България също беше участник в това унизително деяние години наред като през това време дадохме свидни жертви и похарчихме стотици милиони. Американците се провалиха с гръм и трясък и унизиха всички свои наивни съучастници. Каквато им е демокрацията , такива са им и военните - един голям балон!

    Коментиран от #39

  • 15 Сивата чапла

    25 2 Отговор

    До коментар #9 от "старата европа":

    Какъв съветски човек. Та те са колониални държави открай време и подходът им е такъв. Крадат и се обявяват за синя кръв. А слуги бол. Като ти съсипят с измама държавата и я правят донор.
  • 16 Сивата чапла

    27 2 Отговор

    До коментар #10 от "С такива":

    А Горбачов чия маронетка е? С тоя Холивуд промиха мозъците на хората! Пазете си мозъците!
  • 17 Бай Яни

    30 4 Отговор
    От къде го изкопахте този доктор на кинефа от фалкутете...
  • 18 другарят

    49 5 Отговор
    Никой не смее да каже, че дестабилизацията на Украйна започна с извършеният метеж там през 2014г организиран от фашистка Америка и техните чакали от Западаща Европа! Сега си измиват мръсните ръце с Русия, че била реагирала!? Грешката на Русия,е в нейното небивало търпение и илюзии че може да се договори с бандитите от Запада!

    Коментиран от #19

  • 19 Насо

    5 31 Отговор

    До коментар #18 от "другарят":

    Я бегай в Магадан!
  • 20 Ана

    38 3 Отговор
    Престанете да ревете за НАТО ,САЩ са на границата с Русия ,не е Русия на границите със САЩ тогава щяхте да се дерете жестоко, Украйна е марионетка на САЩ и НАтО я ползват като лека жена , играят си с оганя. !!!!!
  • 21 Георги

    6 41 Отговор
    Русия никога няма да ни пусне да сме европейска държава.Затова ни краде през петрола .газта ,оръжията,атомни централи и каквото се сетите.Оправия няма защото държат и политически партии.Телевизии радия сайтове непрекъснато облъчват народа че Запада е лош а Путин е добър и велик.Но благодарение на европейската без зъба дипломация без визия без лидери без единство и потънала във корупция и безброй бюрократи го докарахме до тук

    Коментиран от #28, #34

  • 22 БорисОFF

    37 3 Отговор
    Само да питам този господин, какво означава в близост до границите на Украйна?
    Украинската граница е на по-малко от 400 км от Москва, а до Подмосковието - 300 км. Руснаците разположиха войски на 40 до 250 км от украинската граница. Това е твърде близко, така ли?
    Украинците имат в Донбас 125 000 армия. На по-малко от 50 до 70 км от руската граница. Ама това е далече, така ли?
  • 23 Тарильома

    29 0 Отговор
    Унижението на ЕС е във възприетото от самия съюз пълно подчинение на собственото поведение на политиката на САЩ.
  • 24 Деградация Гешев

    24 4 Отговор
    Прокуратурата пое случая с прегазеното куче, пращат пари от чужбина за лечението му! Прокуратурата масово потулват жалби срещу ОПГ-та на Борисов и Гешев!
  • 25 Някой

    22 1 Отговор
    Унижението от Турция беше по-скоро вербално. Но това от руснаците си беше точно боц в средата на двете полукълба , от което на брюкселските бюрократи направо рязко и им се пр ис Ра.
  • 26 Cececere

    1 25 Отговор
    Раша е Кенефа
  • 27 Хаджи Генчо

    20 0 Отговор
    Господин Мартин трябва още да чете! Но не само либерастка литература. Далеч си от анализ, само заучени неолиберални "постулати".
  • 28 Хаджи Генчо

    15 0 Отговор

    До коментар #21 от "Георги":

    Коментара ти има стойност само изречен в общата мазЪ, пред парцуца с кисело зеле с пипиер и олиВо за мезе. Пред " подбрана" компания!
  • 29 ужас

    13 0 Отговор
    40% обективно, 60% зомбирано мнение.
  • 30 Гал

    24 0 Отговор
    От известно време момчетата на сайта "Факти" усвояват усилено грантове, защото не мога по друг начин да си обясня нелепите и повърхностни материали свързани със ставащото в Европа напоследък. Те са умни и будни момчета и едва ли от идеологически съображения пускат тези съшити с бели конци елементарни русофобски напъни. По-скоро са брънка и дребни участници в играта на чичо Сам и англичаните, които не желаят Европа да съществува в мир и взаимно изгодно сътрудничество между страните. ЕС е просто пионка в играта на англосаксите и това се вижда много ясно от целият останал свят. Отворете Гугъл и четете стойностни и обективни анализи. Много е тъжно момчета от "Факти", много е тъжно това, което правите. То е необективни, неистинско и неморално. Предполагам, че имате причини да го правите, но те дали ви оправдават, и въобще дали сте журналисти или обикновени треторазредна платени пушурки.

    Коментиран от #35

  • 31 Гал

    16 0 Отговор
    От известно време момчетата на сайта "Факти" усвояват усилено грантове, защото не мога по друг начин да си обясня нелепите и повърхностни материали свързани със ставащото в Европа напоследък. Те са умни и будни момчета и едва ли от идеологически съображения пускат тези съшити с бели конци елементарни русофобски напъни. По-скоро са брънка и дребни участници в играта на чичо Сам и англичаните, които не желаят Европа да съществува в мир и взаимно изгодно сътрудничество между страните. ЕС е просто пионка в играта на англосаксите и това се вижда много ясно от целият останал свят. Отворете Гугъл и четете стойностни и обективни анализи. Много е тъжно момчета от "Факти", много е тъжно това, което правите. То е необективни, неистинско и неморално. Предполагам, че имате причини да го правите, но те дали ви оправдават, и въобще дали сте журналисти или обикновени треторазредна платени пушурки.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Матей

    12 1 Отговор
    Добре,бе,нато нека се вте-лява,нека ки прави оглушки.Те си викат:какво и може да направи Русия,ще почне агресия ли,за да ни изтика от Източна Европа?И ще протакат преговорите,по-точно ще се опитат,само че тоя път ще сбъркат много,защото плановете на Путин са различни и той води играта,чувства се толкова силен,че си присвои стратегическата инициатива,така се прави,когато си силен.Ако ще има война ,по-добре да е сега,защото американците наваксват технологично,струпват и тежко въоръжение по границата на Русия.След няколко години алианса ще изравни силите или може би ще има превес и агресията му ще е съвсем в реда на нещата.Затова Путин им постави условията,пък те нека се ослушват,той ще направи каквото е намислил.Неслучайно беше събрал генералитета и им разясни основните стратегически постановки,да са наясно ,че може да се стигне до война и то в обозримо бъдеще.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 В.В.П.

    12 1 Отговор
    Украйна е начертана и орязана.Хахлите,си взеха без да питат много земя.Сега се налага корекция..Путин не блъфира,Справка ,Крим Сирия.И там до тях ,играта е опасна.!Нашти ,прости генерали ,да не вземат да пратят момчета и момичета в Донбас,щото ще се гаврят с тях И ще замръкнат в Сибир..Севера ,като трепа Юга,кой се меси в делата им??
  • 37 Хохълът.

    14 0 Отговор
    Какъв флаг се развява на о-в,Крим.??Руски,ребятки,.Така ,че Тихо!!.Шшшштттт.
  • 38 Механик

    8 0 Отговор
    Ами нормално. Те к@рвите са за това, за да бъдат унижавани и ползвани.
    Който не си държи на собствената политика, а разчита на чужда, при това вредна, е "магистрална труженица".
  • 39 ха ха

    1 9 Отговор

    До коментар #14 от "Кинжал":

    Да не би да внушаваш, че Путя е в състояние да спука балона? ;) Да не би да е събрал ихтамнети?
  • 40 Руснак

    14 0 Отговор
    Този новоизлюпен умник Мартин Табаков откъде се появи ?Големи глупости пише
  • 41 Мартин Табаков?? Само идиоти ли сте???

    18 1 Отговор
    Тези руски войски на Руска територия са на 2 50-300 км от Украинската граница!!! Какви Руски войски са дислуцирани на границата!!!?? Като Идиоти Повтаряте едни и същи Измислици!! 250км по въздух, това прави 300-350км по шосе навътре в Руска територия се намират въпросните войски от Украинската граница!!! Стига с тежи лъжи!!

    Коментиран от #43

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ти си идиота

    2 12 Отговор

    До коментар #41 от "Мартин Табаков?? Само идиоти ли сте???":

    Путин е руския Хитлер.
    И краят му ще бъде същият!

    Коментиран от #44

  • 44 Мдааа

    2 9 Отговор

    До коментар #43 от "Ти си идиота":

    Или като на Чаушеску...
  • 45 повече са

    8 0 Отговор
    Сама две ли са униженията на евроджендърите през тази година.Мисля си,че са поне двеста и две.
  • 46 амуджа

    2 0 Отговор
    тази момче, главата малко бос се дойде. Така чел съм, така съм си разбрал съм. На снимките личи.
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 КРИМ Е РУСКИ

    2 0 Отговор
    УКРАЙНА Е РУСКА - ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО ОТКАК Е ИЗОБРЕТЕНА ПИСМЕНОСТТА РИИШ ЛИ !?