Отидете към основна версия

3 483 22

Китай отпразнува националния си празник с поредно масово въздушно нахлуване в Тайван

  • въздушно нахлуване-
  • тайван-
  • китай-
  • национален празник-
  • противовъздушна отбрана

Най-новата китайска мисия бе с 18 изтребителя J-16, 4 Су-30, два ядрени бомбардировача H-6 и самолет за борба с подводници

Снимка: БГНЕС

Тайванските военновъздушни сили за пореден път бяха вдигнати, за да предупредят 25 китайски самолета, които са влезли в зоната му за противовъздушна отбрана, съобщи министерството на отбраната в Тайпе, същия ден, в който Китай отбеляза своя национален празник - основаването на Китайската народна република, съобщава "Ройтерс", предаде news.bg.

Тайван се оплаква над година от повтарящи се мисии на китайските ВВС в близост до демократично управлявания остров, обикновено в югозападната част на зоната за ПВО близо до контролираните от Тайван острови Пратас.

Най-новата китайска мисия бе с 18 изтребителя J-16, 4 Су-30, два ядрени бомбардировача H-6 и самолет за борба с подводници.

Миналата седмица Китай изпрати 24 изтребителя към Тайван, след като Тайван обяви, че ще кандидатства за присъединяване към тихоокеанска търговска група, към която кандидатства и Китай.

Тайван и Китай се разделиха по време на гражданска война през 1949 г. и Китай не изключва използването на сила за обединение с Тайван. Пекин се противопоставя на участието на Тайван в международни организации.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 13 гласа.

Свързани новини