Отидете към основна версия

2 377 6

Сензация: Вселенският патриарх на крака при папата!

  • папа франциск-
  • интронизация-
  • ватикана-
  • вселенски патриарх-
  • вартоломей

Православен първосвещеник не е присъствал на интронизация от разкола през XI век

Папа Франциск

Вселенският патриарх и епископ на Константинопол – Вартоломей, ще присъства утре на интронизацията на новия папа на Римокатолическата църква, съобщи АП. От момента на разкола и разделянето на църквата на източноправославна и католическа през 1054 г. константинополски първосвещеници нито веднъж не са участвали в подобни церемонии на понтификата, ето защо предстоящата визита на Вартоломей във Ватикана се очаква да се превърне в историческо събитие за християнския свят.

Според лидера на световното православие, присъствието му на интронизацията на папа Франциск е свидетелство за важността на дружеските връзки между двете църкви и на надеждата за възобновяване на диалога между тях за сближаване на позициите им по различни въпроси.

От своя страна властите във Ватикана са заявили, че по време на церемонията Евангелието ще се чете не на латински, както обикновено, а на гръцки език, който е по-близък на православните християни.

Вселенският патриарх Вартоломей междувременно похвали новия папа за скромността и равнодушието му към разкоша. Той не за пръв път ще бъде във Ватикана, приемал е в Истанбул и предшественика му Бенедикт XVI.

Агенция АНСА съобщи, че 132 държавни делегации и делегации на международни организации от цял свят вече са потвърдили присъствието си на утрешната меса, полагаща началото на понтификата на папа Франциск. Тя ще започне в 9.30 ч. италианско време (10.30 ч. българско).

Ще пристигнат 31 държавни глави, 6 монарси, 6 престолонаследници, 11 правителствени лидери.Сред тях ще бъде и българският президент Росен Плевнелиев. На летище Фиумичино вече кацна дори президентът на Зимбабве Робърт Мугабе, който по принцип е персона нон грата в Европа, но като католик има право да пребивава на ватиканска земя.

За събитието се очаква в Рим да се образува „град в града“ - според прогнозите 300 000 поклонници ще се съберат на площад „Сан Пиетро“, и около 1 милион – в околните улици. Територията ще бъде разделена на пет зони за сигурност, а предпазните мерки ще бъдат подсилени с детектори за метал, снайперисти, два наблюдаващи хеликоптера, водолази в река Тибър и др.

По време на церемонията самолетните полети над италианската столица ще бъдат спрени, за да не смущават протичането на тържественото събитие.

Заедно с папа Франциск тържествената Света литургия ще отслужат 180 свещеници, кардинали и епископи, уточни говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди. Достъпът до площат „Сан Пиетро“ ще бъде свободен и безплатен.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: