Отидете към основна версия

6 241 42

Меркел: България е пред избори, невъзможно е да вземем незабавно решение

  • ангела меркел-
  • северна македония-
  • западни балкани-
  • румен радев-
  • ес

Следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е постигането на споразумение между България и РС Македония, заяви канцлерът на Германия

Снимка: БГНЕС

Не могат да се вземат незабавни решения за разрешаването на спора между България и РС Македония, защото в България предстоят както парламентарни, така и президентски избори в близко бъдеще, предаде БГНЕС.

Това заяви федералният канцлер Ангела Меркел на пресконференция след срещата на върха ЕС - Западни Балкани, която се проведе в словенския град Бърдо.

Меркел заяви, че по време на срещата са били обсъдени различни проблемни области.

"Тук стана ясно, че следващата стъпка, която трябва да се предприеме, е постигането на споразумение между България и РС Македония, за да може София да се съгласи за започването на междуправителствена конференция", каза канцлекарката, имайки предвид започването на преговори за присъединяване на Скопие към ЕС. Тя посочи, че този въпрос е бил обсъден по време на форума в различни, по-малки формати, с участието на българския президент Румен Радев, македонския премиер Зоран Заев, и водещи европейски политици.

"Надявам се проблемите да бъдат преодолени. Както знаете, в България много скоро ще се проведат парламентарни и президентски избори, така че в този контекст сега не е възможно да се вземат незабавни решения", подчерта Меркел.

След срещите си с македонския премиер и високопоставени европейски политици като Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, българският президент Румен Радев заяви, че РС Македония трябва да спре дебългаризацията и унищожаването на културните исторически паметници, както и Възродителния процес спрямо българите, който продължава десетилетия. Той настоя РС Македония да спазва буквата и духа на Договора за приятелство и добросъседство, който беше сключен между двете страни през август 2017 г.

От своя страна македонският премиер заяви, че действията и исканията на Румен Радев са обидни за македонския народ.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 28 гласа.

Свързани новини