Отидете към основна версия

2 997 23

Тед Круз пречи на назначаването на десетки посланици заради „Северен поток 2“

  • северен поток 2-
  • тед круз-
  • санкции-
  • посланици-
  • назначаване

Белият дом продължава да смята, че газопроводът е оръдие за шантаж от страна на Москва срещу ЕС и Украйна

Снимка: БГНЕС

Сенаторът от Републиканската партия Тед Круз блокира утвърждаването от Сената на десетки американски посланици и на служители в Държавния департамент, номинирани от администрацията на Джо Байдън, съобщи Politico. По-рано той заяви, че ще попречи на назначенията на висши държавни служители, ако на компанията Nord Stream 2 AG не бъдат наложени санкции, предаде News.bg.

Сенаторите от двете партии нямат принципни възражения срещу номинираните от Белия дом служители и ги одобряват по ускорена процедура. Единствено Тед Круз настоява това да става по пълната процедура с многочасови дебати. Така за изминалите близо 10 месеца от мандат на Байдън Сенатът успя да утвърди само 2 кандидатури на посланици - за Мексико и за ООН.

Според публикацията на Politico, сега процедурата продължава над три месеца - повече дори от времето на Доналд Тръмп, когато редица кандидатури будеха възражения сред демократите.

Според източник от администрацията на Байдън, ситуацията с неназначените посланици вече "започва да нанася щети на САЩ на международната арена".

Круз е сред най-последователните критици на газопровода "Северен поток 2". Той беше сред инициаторите на санкциите срещу корабите, които полагаха тръбите - заради наложените мерки завършването на проекта се забави с година и половина. Сега сенаторът настоява администрацията да спазва приетия закон за санкциите, както и за това да бъде санкционирана самата компания Nord Stream 2 AG, а не само участниците в изграждането на "Северен поток 2".

Администрацията на Байдън формално въведе санкции срещу компанията-оператор и нейния шеф, но ги спря, позовавайки се на съображения, свързани с националната сигурност. Белият дом продължава да смята, че газопроводът е оръдие за шантаж от страна на Москва срещу ЕС и Украйна. САЩ обаче не искат да влошават отношенията си с Германия, която се обяви категорично за завършването на тръбопровода. Същевременно администрацията се съмнява, че нови санкции биха попречили "Северен поток 2" да бъде пуснат в експлоатация.

Politico допълва, че през август съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан се е опитал да убеди Круз да се откаже от обструкциите, но разговорът не е постигнал успех.

Напомняме, в момента тече процедура по сертифицирането на вече завършения "Северен поток 2", която може да приключи към началото на идната година.

През юли Вашингтон и Берлин се споразумяха да предприемат мерки, ако Русия се опита да използва енергетиката като оръжие или да пристъпи към по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна. Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.

Свързани новини