Last news in Fakti

14 Октомври, 2021 23:49 2 982 23

Тед Круз пречи на назначаването на десетки посланици заради „Северен поток 2“

  • северен поток 2-
  • тед круз-
  • санкции-
  • посланици-
  • назначаване

Белият дом продължава да смята, че газопроводът е оръдие за шантаж от страна на Москва срещу ЕС и Украйна

Тед Круз пречи на назначаването на десетки посланици заради „Северен поток 2“ - 1
Снимка: БГНЕС

Сенаторът от Републиканската партия Тед Круз блокира утвърждаването от Сената на десетки американски посланици и на служители в Държавния департамент, номинирани от администрацията на Джо Байдън, съобщи Politico. По-рано той заяви, че ще попречи на назначенията на висши държавни служители, ако на компанията Nord Stream 2 AG не бъдат наложени санкции, предаде News.bg.

Сенаторите от двете партии нямат принципни възражения срещу номинираните от Белия дом служители и ги одобряват по ускорена процедура. Единствено Тед Круз настоява това да става по пълната процедура с многочасови дебати. Така за изминалите близо 10 месеца от мандат на Байдън Сенатът успя да утвърди само 2 кандидатури на посланици - за Мексико и за ООН.

Според публикацията на Politico, сега процедурата продължава над три месеца - повече дори от времето на Доналд Тръмп, когато редица кандидатури будеха възражения сред демократите.

Според източник от администрацията на Байдън, ситуацията с неназначените посланици вече "започва да нанася щети на САЩ на международната арена".

Круз е сред най-последователните критици на газопровода "Северен поток 2". Той беше сред инициаторите на санкциите срещу корабите, които полагаха тръбите - заради наложените мерки завършването на проекта се забави с година и половина. Сега сенаторът настоява администрацията да спазва приетия закон за санкциите, както и за това да бъде санкционирана самата компания Nord Stream 2 AG, а не само участниците в изграждането на "Северен поток 2".

Администрацията на Байдън формално въведе санкции срещу компанията-оператор и нейния шеф, но ги спря, позовавайки се на съображения, свързани с националната сигурност. Белият дом продължава да смята, че газопроводът е оръдие за шантаж от страна на Москва срещу ЕС и Украйна. САЩ обаче не искат да влошават отношенията си с Германия, която се обяви категорично за завършването на тръбопровода. Същевременно администрацията се съмнява, че нови санкции биха попречили "Северен поток 2" да бъде пуснат в експлоатация.

Politico допълва, че през август съветникът на президента по националната сигурност Джейк Съливан се е опитал да убеди Круз да се откаже от обструкциите, но разговорът не е постигнал успех.

Напомняме, в момента тече процедура по сертифицирането на вече завършения "Северен поток 2", която може да приключи към началото на идната година.

През юли Вашингтон и Берлин се споразумяха да предприемат мерки, ако Русия се опита да използва енергетиката като оръжие или да пристъпи към по-нататъшни агресивни действия срещу Украйна. Предвижда се тръбопроводът да доставя 55 милиарда кубически метра газ годишно от Русия под Балтийско море до Германия.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факт

    43 1 Отговор
    колкото Сащ са въвлечени във вътрешни борби толкова повече няма да имат време за външната си политика и ще оставят Света намира.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Шерлок Голмс

    6 63 Отговор
    Досега не вярвах, че руснаците могат да използват Северен поток 2 за политически цели. Последното жестоко поскъпване на горивата обаче ме накара да си променя мнението. Няма нищо случайно - точно преди зимата, точно преди пускането на Северен поток 2 има огромен недостиг на газ и цените скочиха яко. Защото руснаците вече половин година подават по-малко газ и хранилищата са празни. И ако има недостиг на газ то пускането в работа на Северен поток 2 ще има по-малко противници и пречки за руснаците. Обаче тая игра на руснаците може да им се върне като бумеранг.

    Коментиран от #4, #6, #7, #10, #12, #13, #15, #21

  • 4 нашия

    33 2 Отговор

    До коментар #3 от "Шерлок Голмс":

    Шерлок ,дедуктивния метод на който си привърженик ,в случая няма как да го използваш защото ти липсва информация,Круз само си туъси повод да спре назначенията на слугите на Байдън....няма газ няма нищо такова....който турси повод винаги си намира такъв.....
  • 5 ХА ХА ХА

    19 1 Отговор
    ИЗРО ДИ АМЕРИКАНСКИ!!!
  • 6 Значи това са от първите ваксинирани

    23 3 Отговор

    До коментар #3 от "Шерлок Голмс":

    Значи като зъболекарката ти увеличи цената е политика?😯
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 веселяк

    25 0 Отговор
    Каубоите няма ли най-после да се възползват от скъпият руски газ и да пласират техния? Хем евтин джос, хем демократичен! Как не са се сетили!

    Коментиран от #19

  • 12 Смех

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шерлок Голмс":

    Бедни ми Шерлок,не си наясно със ситуацията,драги.Дай пример за един неизпълнен договор ,за доставка на газ,от руснаците.Ще те черпя ,ако откриеш такъв.
  • 13 Kcaniba

    23 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шерлок Голмс":

    бидоня разреши чуждата тръба, с чуждата газ, а некой си круз забрани чужда тръбъ с чужда газ! Бедни ми, бедни, бедни ми Йорик, в какви времена живеем!! Голмс ли сте,гуй ли
  • 14 Гошо

    13 0 Отговор
    Тоя Том ,като оня
    - Може да немоем да я е.ем ,ама барем че тежим отгоре ѝ
  • 15 Аналог

    14 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шерлок Голмс":

    Добре че, Шерлок Холмс от книгите не е промит мозък кат теб - иначе нямаше да стават за четене.....
  • 16 ДаЗдраПерМа

    14 0 Отговор
    американците принуждават руснаците да си направят газова борса в Санкт Петербург и който иска гориво участва на търг, печели количество и си го доставя по СП2 от руската точка за износ до ЕС като си плати и транзитните такси.
  • 17 Леле

    14 0 Отговор
    "Защото руснаците вече половин година подават по-малко газ и хранилищата са празни."
    Драги Голмс,руснаците подават 10-15% повече газ от договореното. точно поради тази причина цената на газа падна! Не плещи простотии!
  • 18 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    11 1 Отговор
    САЩ са най-корумпираната страна на планетата!
    Круз е ограничен човек, който е взел много за да мисли само как да повали проект на друг континент...всичко е кинти.
  • 19 Златкокюлчо Чекмеджийски от гр. Банкя

    13 1 Отговор

    До коментар #11 от "веселяк":

    САЩ иска да притежава евтиния руски газ и да го продава прескъпо на нас. На това му се казва енергийна сигурност...всъщност е примитивна американска лакомия.
  • 20 не може да бъде

    6 1 Отговор
    Тед Круз е сериозен юрист,но главната му характеристика е - американски политик,при който злобата и омразата са се превърнали в неизлечима болест!
  • 21 Олга

    10 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шерлок Голмс":

    ” ...руснаците вече половин година подават по-малко газ”

    Ако имаш проблем с не завършено помощно училище, не значи да го компенсираш с раздаване на анализи (от медицинското си карта).
    Русия не само,че не е намалила обем на газа в Европа, а напротив го увеличи с 10-15% предвид изострената обстановка при това стриктно както винаги досега изпълнява договорените си количества към Европа.Това го потвърдили Меркел и други лидери.Никой от тях не се е оплакал,че не е получили договорените количества.
    Но именно САЩ предизвикали този недостиг, тъй като “молекули на свободата” на американския газ текнали не към Европа , а в Азия към големите печалби, но САЩ вдигнали вой,че не те , а Русия оставила Европа без газ. Тоест да направиш пакост и да убедиш света,че виновна Русия. В реда на американския морал.
    Европа обаче досега още не е направила поръчка за допълнителните количества газ, а без това Русия не може на извърши добив на “неизвестните” количества газ без поръчка.
  • 22 Олга

    8 0 Отговор
    Ау, конспиратор Тед Круз, 14 млрд.куб.на американски и катарски газ се е “изпарили” в (не)известно направление.
    Но направлението съвсем случайно се откри. Оказало се Азия.
    Къде са възмущение,упреците,обиди на Европа, къде са санкциите за неизпълнените поръчки, за обман и предательството на съюзници ради големите лапания на големите печалби.
    При това сега стана известно, че САЩ призвали Русия тя да помага за енергийна безопасност на Европа
    Шапито.
  • 23 Ханибал

    1 3 Отговор
    Физиономията на този издава фашиската му същност, и терористичните му действия.
    Сащ трябва да започнат отстраняването на такива елементи чрез ЦРУ, които знаят как да го правят да изглежда като нещастен случай, или медицинска смърт.